Când se plantează trandafirii și care este metoda eficientă prin care să faceți asta. Trandafirii sunt unele dintre cele mai iubite flori din lume. Rare sunt gospodăriile în care să nu găsiți măcar un fir de trandafir. Sunt peste 200 de specii de trandafiri, folosiți atât ca plante ornamentale, cât și în preparate culinare sau cosmetice. Iată mai jos care este una dintre cele mai cunoscute metode de înmulțire a tradafirilor și ce spun horticultorii.
Când se plantează trandafirii și care este cea mai populară metodă
Horticultorii ne spun când se plantează trandafirii sub sticlă sau sub pet. Este vorba despre una dintre cele mai cunoscute metode de înmulțire a trandafirilor și anume, butășirea.
Pentru a putea face asta și voi acasă, trebuie să țineți cont de câteva sfaturi pe care ni le dau specialiștii în horticultură.
Cum alegeți butașii
Înainte să vă apucați de butășire, trebuie să alegeți tulpini care nu sunt complet mature, dar nici foarte tinere. Tulpinile trebuie să fi avut o floare în vârf, iar folosirea ei poate fi făcută și după ce și-a pierdut petalele.
Pe măsură ce temperaturile scad în sezonul rece, proprietarii de plante de apartament se confruntă adesea cu o întrebare importantă: care dintre plantele lor pot…
Planificarea unui concediu de vară poate fi o adevărată provocare, mai ales când încercăm să găsim echilibrul între buget, preferințele de destinație și disponibilitatea locurilor.…
Recoltarea butașilor se face la sfârșitul verii – începutul toamnei. Atunci când vremea începe să se răcorească, undeva în perioada 20 august – 10 septembrie, după prima înflorire.
Butașii se taie cu o foarfecă de grădină, însă, trebuie să aveți grijă să lezați cât mai puțin țesutul.
Butașul ar trebui să aibă o lungime de aproximativ 12-14 centimetri, dar cel mai mult contează faptul ca acesta să aibă 5 noduri. După ce ați tăiat butașii, puneți-i în apă pentru a nu se deshidrata.
Cum se fasonează butașii
se înlătură floarea din vârf, frunzele și spinii cu ajutorul unui briceag.
Nu îndepărtați complet frunzele, deoarcee acestea produc substanțe care hrănesc butașul.
Trebuie să lăsați doar perechea de frunze din vârf.
Cu cât are mai puține frunze, cu atât butașul va concetra energia spre emiterea rădăcinilor..
Tăietura se face imediat sub nod, în unghi de 45 de grade. Apoi, trei dintre noduri se îngroapă în pământ, în timp ce celelalte două trebuie lăsate afară.
Horticultorii ne sfătuiesc ca înainte de plantarea butașilor de trandafir să se facă un tratament cu un stimulator de înrădacinare.
Înainte de plantare, pământul trebuie săpat, dupa care se nivelează și se mărunțește fin
Trandafiri puși sub sticlă sau sub pet
Puneți trandafirii sub sticlă sau sub pet
După plantare, așezați butașul de trandafir sub o sticlă sau acoperiți cu un pet tăiat. Astfel, acesta va fi protejat.
Băgați petul sau sticla aproximativ 1-2 cm în pământ. Petul va crea un mediu umed în jurul butașului, iar acesta nu se va deshidrata.
În plus, această sticlă sau pet are rolul de a proteja butașul de frigul din timpul iernii.
Udarea se face de jur imprejurul petului, astfel incat pamantul sa nu se usuce niciodata de tot.
Când a venit primăvara și ați trecut de 15 aprilie, se îndepărtează sticla sau pet-ul. În cazul în care ați folosit o sticlă cu dop, este recomandat ca întâi să înlăturați dopul, după care la o săptămână să scoateți și sticla.