Agheasma, mirul și tămâia sunt elementele religioase la care oamenii apelează cel mai des atunci când vor să se apropie mai mult de credință. În ceea ce privește apa sfințită, aceasta poate fi atât băută, cât și folosită pentru a stropi prin casă, atunci când vrei să alungi energiile negative și să te bucuri de liniște și pace. Când se poate stropi cu agheasmă prin casă, de fapt, potrivit unui preot. Precizări clare cu privire la această activitate.
Agheasma reprezintă apa sfințită, pe care credincioșii o iau de la biserică. Aceasta se poate bea dimineața, pe stomacul gol, în anumite zile de sărbătoare. Este folosită însă și pentru a stropi diverse lucruri, în casă sau în gospodărie. Inclusiv preotul, când merge în casele românilor să vestească anumite sărbători (Crăciunul, Boboteaza, Izvorul Tămăduirii), stropește cu busuioc uscat, înmuiat în apă sfințită.
Agheasma este de două tipuri, în funcție de ocazia cu care apa se sfințește. Astfel, agheasma mare se face doar de Bobotează, atunci când preoții sfințesc apele. În ajunul Bobotezei, adică pe 5 ianuarie, la bisericile din toată țara se sfințesc cantități mari de apă, care urmează să fie împărțită credincioșilor. Agheasma mare se bea de Bobotează și în următoarele 8 zile și se poate folosi pentru a stropi prin casă.
Citește și: Câte zile se bea agheasmă după Bobotează, potrivit tradiției. Cum trebuie păstrată apa sfințită
Pe de altă parte, în orice altă zi din an se poate face agheasma mică. Preoții sfințesc apă pe care o folosesc pentru a binecuvânta casele credincioșilor, dar și pentru a le-o oferi acestora.
Oamenii care iau acasă agheasmă o folosesc pentru a stropi prin locuință, având convingerea că în acest fel țin la distanță duhurile rele, necazurile și ghinionul. În ceea ce privește frecvența cu care se poate face acest lucru, preoții nu au o recomandare clară. Unii duhovnici recomandă stropirea cu agheasmă o dată pe lună, alții spun că este bine să faci acest lucru la fiecare 40 de zile.
Citește și: Ai voie să bei apă înainte de împărtășanie? Reguli pe care trebuie să le respecte orice credincios
”Cu agheasmă (mică) se poate stropi ori de câte ori este nevoie. Nu există o rețetă sau un tipar anume după care să se facă acest lucru. Se poate stropi prin casă și la serviciu, dar nu știu cât de potrivit ar fi se facă acest lucru chiar în fiecare zi. Nu spun că nu se poate face acest lucru sau că este greșit și subliniez că este strict o părere personală. Cred însă că ține mult de context.
Spun asta pentru faptul că stropirea cu agheasmă nu trebuie să devină un fel de ritual superstițios și nici nu poate înlocui eforturile personale (ale noastre și ale celor din jur) în ceea ce privește crearea unei atmosfere de liniște și pace acolo unde trăim sau unde muncim. Riscul acesta există. De exemplu, sunt părinți care recomandă să se facă acest lucru la fiecare zi de întâi a lunii sau chiar la patruzeci de zile, însă, repet nu există o normă cu privire la acest lucru. Acestea se stabilesc în acord cu sfatul duhovnicului.”, a explicat preotul Andrei Atudori, potrivit doxologia.ro.
Dacă agheasma poate fi folosită și de către credincioși pentru a stropi prin casă, atunci când vine vorba despre sfințirea locuinței, trebuie chemat preotul. Acesta citește o slujbă pentru a proteja locuința de duhurile rele și este recomandat ca sfințirea să se facă periodic.
Citește și: Ce este bine să faci cu uleiul de la sfințirea casei. Sfaturi prețioase de la preot
Preoții spun că sfeștania casei este precum spovedania la credincioși. Nu ar trebui să treacă mai mult de un an între două sfințiri consecutive. O casă se sfințește, de obicei, atunci când este nouă, după o renovare, iar apoi se repetă slujba anual. Mulți duhovnici recomandă să refaci sfeștania casei anual, pe data de 1 ianuarie, atunci când se sărbătorește Sfântul Vasile.