Când se pun castraveții la murat, de fapt. Trucul pentru a rezista cât mai mult timp peste iarnă

Secretul gospodinelor iscusite.
Când se pun castraveții la murat, de fapt. Trucul pentru a rezista cât mai mult timp peste iarnă

Ne îndeptăm cu pași repezi către mijlocul sezonului de toamnă, iar din această perioadă, gospodinele încep să se pregătească pentru sezonul rece. Nelipsite de pe lista de priorități sunt murăturile, care ne vor încânta cu gustul lor savuros și bogat alături de preparatele culinare specifice perioadei de iarnă. Tarabele piețelor sunt pline acum cu legume proaspete, gata pentru a fi puse la murat, iar castraveții la saramură se numără printre cele mai populare rețete de murături. Iată când se pun castraveții la murat pentru a fi cât mai gustoși. Un truc pe care puține gospodine îl cunosc.

Când se pun castraveții la murat, de fapt

Murăturile completează paleta gastronomică ale sezonului rece. Ele pot însoți o varietate largă de preparate, de la friptură, tocănițe și până la clasicele mâncăruri tradiționale din preajma sărbătorilor de iarnă.

Citește și: Ingredientul pe care să-l adaugi când faci castraveți murați pentru un gust deosebit. Secretul gospodinelor desăvârșite

Printre cele mai populare tipuri de murături sunt castraveții murați. Există multe rețete și moduri de preparare a acestora, dar unul dintre cele mai importante aspecte îl reprezintă momentul când legumele sunt puse la murat.

Gospodinele cu experiență știu că momentul ideal în care se pun castraveții la murat este începutul toamnei, ai exact în luna septembrie. În octombrie, deja nu se mai găsesc atât de multe legume în piață, iar cele existente pot fi de o calitate mai salbă.

De asemenea, unii mai pun castraveții la murat în plină vară, în luna iulie, atunci când legumele se coc în grădină.

Citește și: Secretul celor mai buni castraveți murați pentru salata de boeuf. În ce trebuie înveliți ca să aibă un gust special

Primii care ajung la maturitate sunt castraveții. Este bine să știi că procesul de fermentare este sporit de temperaturile ridicate, așa că, dacă vrei să pui murături pentru iarnă, este indicat să faci acest lucru atunci când vremea se mai răcește.

Rețeta gustoasă de castraveți murați

Nu este un lucru complicat să pui castraveți la murat. O pot face chiar și cei neexperimentați. Pentru o rețetă delicioasă de castraveți murați, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 5 kg de castraveți
  • 3 L de apă
  • 1 L de oțet
  • Sare grunjoasă sau sare de mare
  • 3 bucăți de usturoi
  • 6 linguri de zahăr
  • Ceapă după gust, 1 sau 2 bucăți
  • Piper boabe
  • 5 rădăcini de hrean
  • 10 frunze de dafin
  • Muștar boabe
  • 3 fire de mărar uscat

Mod de preparare

Înainte de a începe pregătirea propriu-zisă, este necesar să speli foarte bine borcanele în care vei pune castraveții, pentru a evita formarea de floare.

Citește și: De ce fermentează castraveții murați. Greșeala care le strică gustul unic și textura crocantă

După ce ai curățat bine recipientele, așează câteva fire de mărar pe fundul lor, apoi pune castraveții astfel încât să fie cât mai compacți. În spațiile rămase goale se pune hreanul tăiat în lungime, după care muștarul boabe și mărarul.

Cum se pregătște saramura pentru castraveți

După ce ai terminat de pregătit borcanele cu castraveți, trebuie să te ocupi de saramură.

Pune într-o cratiță la fiert apa împreună cu oțetul, sarea, piperul boabe, zahărul și frunzele de dafin. Ține saramura pe foc până când dă de câteva ori în clocot, apoi o poți turna în borcane.

Citește și: Câtă sare se pune la castraveții murați. Cantitatea corectă ca să iasă crocanți și delicioși

Recipientele trebuie închise foarte bine și apoi puse la fiert. Pentru a evita riscul de a se sparge, este indicat să pui pe fundul lor bucăți de hârtie. După ce începe să fiarbă apa, mai lasă borcanele pe foc timp de 15 minute.

Apoi trebuie scoase și depozitate într-un loc din bucătărie unde să se răcească. Ulterior, pot fi puse în cămară.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.6 13 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *