Când se pun foile de dafin în ciorbă, de fapt. Greșeala pe care o fac multe gospodine

Trebuie să cunoști momentul potrivit pentru adăugarea dafinului
Când se pun foile de dafin în ciorbă, de fapt. Greșeala pe care o fac multe gospodine

Dafinul este un condiment mediteranean antic, care ascunde multe secrete. Mulți consideră că este doar o plantă puternic aromatizantă, dar ea are și alte beneficii pentru sănătate. În gastronomie, pentru a-i dezvălui complet aroma, trebuie să urmați o serie de reguli pe care vi le vom prezenta în articolul următor!

Foi de dafin în supe și ciorbe

Dafinul sau laurul datează încă din Antichitate. Planta este provenită din Grecia Antică, unde era folosită pentru a împodobi captele importante. El simbolizează victoria, măreția și gloria. Acum, dafinul este un condiment aromat, foarte folosit în gastronomia de pretutindeni. Frunzele se pot folosi fie proaspete, dar având un gust mai amar, fie uscate, dezvăluindu-și aroma unică pe măsură ce sunt lăsate în preparat.

Condimentul este apreciat pentru proprietățile și beneficiile sale pentru organism:

  • înnobilează mirosul de pește fiert, ciuperci și carne;
  • previne stricarea prematură a vasului;
  • previne colicile intestinale și indigestia.

Foaia de dafin nu lasă aproape niciun efect asupra gustului ciorbei. Simțul mirosului surprinde note specifice în aroma mâncării, motiv pentru care gustul pare schimbat. Buchetul aromat de mirodenii este atât de bogat, încât este pus într-o mare varietate de feluri de mâncare, atât în ciorbe, supe, garnituri, fripturi, cât și în unele deserturi.

Multă vreme, frunzele de laur au fost folosite numai pentru aromatizarea apei, cu care se spălau mâinile înainte de masă. Condimentul a fost adăugat la mâncare abia în secolul I î.Hr. La început, deserturile cu fructe erau gătite cu frunze, mere coapte și smochine. Dar treptat domeniul de aplicare al frunzei de dafin s-a extins. Astăzi se adaugă peste tot în lume la supe, marinate, conserve, murături, tocanițe, mâncăruri cu carne, pește și jeleuri. Frunzele mărunțite sunt incluse în rețetele de paste, sosuri și cârnați. Se poate prepara chiar și ceai din foi de dafin.

Când se pune dafin în ciorbă

Ca și verdeața, frunzele de dafin se adaugă la sfârșitul gătirii, cu circa 5 minute înainte de a fi servit preparatul. Puteți arunca frunza mai târziu, chiar înainte de a stinge focul. În apă clocotită, el va infuza și va elibera aroma inedită. Atenție, însă, să nu lăsați foaia de dafin mai mult de câteva minute în ciorbă, căci va deveni amară.

Este indicat să spălați frunzele de dafin înainte de adăugare. În stare naturală, frunzele pot avea particule de praf pe ele și chiar dacă acestea sunt neutralizate la fiert, nu este indicat să le adăugați astfel în mâncare. Nu exagerați cu folosirea dafinului. Potrivit regulilor din gastronomie, se va pune o singură frunză de dafin la un litru de ciorbă sau supă.

La ce ciorbe se pune dafin

Frunza de dafin merge bine cu majoritatea ciorbelor, printre care se numără și:

  • supe/ciorbe de pește;
  • supe/ciorbe de varză;
  • supe/ciorbe de carne, în special de porc;
  • supe/ciorbe de ciuperci;
  • în borș;
  • în bucate cu leguminoase – mazăre, fasole, linte.

Cu toate acestea, nu este de preferat să pui dafin în preparate ce conțin lapte, smântână, ceapă sau pui. Condimentele ar trebui să sublinieze aroma și gustul ingredientului principal, nu să îl întrerupă.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *