Supele cu găluște sunt iubite atât de cei mari, dar mai ales de copii. Deși este ușor să prepari găluștele de griș, de multe ori se întâmplă ca găluștele să se împrăștie în supă sau, dimpotrivă, să fie prea tari sau cauciucate. Dacă vrei să știi care sunt trucurile de preparare a găluștelor pufoase ca norișorii, mai ales dacă nu ai experiență în bucătărie, citește rândurile următoare și vei vedea cât de simplu este.
Urmând sfaturile de preparare de mai jos, găluștele îți vor ieși perfecte de fiecare dată, fără a folosi praf de copt, ulei sau albuș bătut spumă, pur si simplu folosind doar ou, griș și sare.
Cântărește ingredientele
Sunt mult gospodine care nu măsoară cantitatea de griș folosită pentru găluște, dar este o chestiune de experiență. Deși este un preparat banal, există mici trucuri pentru a obține găluște pufoase, unul dintre acestea constă în a cântări ingredientele. Întotdeauna cantitatea de griș trebuie să fie egală cu greutatea oului, cu tot cu coajă, de exemplu: un ou mediu, cântărește, aproximativ 70 grame, cantitatea de griș folosită va fi tot 70 grame.
Timpul de hidratare a grișului
După ce ai cântărit ingredientele, amestecă oul cu grișul și un praf de sare, până se formează o cremă. Un alt truc esențial pentru a obține cele mai pufoase găluște este acela de a lăsa grișul să absoarbă lichidul din ou, astfel, grișul se va umfla și va fierbe mai rapid. Pentru acest pas, grișul are nevoie de 10 minute pentru a se hidrata.
Vezi și Câtă apă se pune la mămăligă. Multe persoane fac greșeala. Așa se prepară de fapt corect
Calitatea grișului
Pentru ca găluștele de griș să iasă pufoase, este importantă granulația grișului. Dacă grișul este prea fin măcinat, găluștele vor ieși tari. Grișul bun este acela cu o granulație mai mare, nu ca făina.
Găluștele se fierb direct în supă, numai spre sfârșitul preparării, după ce toate ingredientele sunt fierte. Cu o lingură înmuiată în supa fierbinte, se ia cantitatea dorită de compoziție de griș și apoi scufundă gălușca ușor în supă. Ține cont că găluștele de griș îți vor tripla volumul la fierbere.
După ce găluștele de griș au fiert, acestea se ridică la suprafața supei. Acesta este momentul de temperare, adică stropește-le cu puțină apă rece și lasă-le în continuare să fiarbă, timp de 10 minute. După ce ai închis focul, pune capacul și lasă deoparte supa cu găluște, pentru alte 10 minute.
Textura găluștelor de griș constă în principal, din cântărirea ingredientelor și timpul de hidratare a grișului înainte de fierbere. Dacă urmezi aceste mici trucuri, găluștele de griș îți vor ieși mereu pufoase.
Vezi și Trucul pentru cea mai bună supă de pui. Ce trebuie să faci cu legumele înainte. E foarte important