Când se pun murăturile, pentru a fi consumate în sezonul rece. Ne aflăm deja în luna august, iar piețele au început să se umple de legume care se pun la murat pentru perioada iernii. Evident, este alegerea fiecărei gospodine când alege să pună legumele la murat, însă, trebuie să țineți cont de anumite reguli, pentru ca acestea să reziste în timp.
Pe lângă faptul că sunt foarte gustoase, murăturile sunt și benefice pentru organism. Acestea se consumă mai ales în sezonul rece, dar nu numai. Beneficiile pentru organism sunt multiple, de aceea, gospodinele nu ezită să se aprovizioneze pe timp de iarnă.
Când legumele și fructele sunt fermentate, bacteriile sănătoase descompun zaharurile naturale. Acest proces este cel care conferă murăturilor fermentate gustul lor acru.
„Murăturile stau în apă sărată și fermentează timp de multe zile. Fermentarea este motivul pentru care unele persoane care au intoleranță la lactoză pot mânca iaurt. Bacteriile bune din iaurt descompun zaharul numit lactoză. Aceste bacterii, cunoscute și sub numele de probiotice, păstrează alimentele și au multe beneficii pentru sănătatea organismului”, explică medicii.
„Antioxidanții pe care îi regăsim în murături luptă împotriva radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt substanțe chimice formate în mod natural în corp, care distrug celulele și declanșează boli precum cancerul ori bolile de inimă”, mai adaugă specialiștii.
Există gospodine care aleg să pună murături și pe timpul verii. Așa că, se ocupă de acest procedeu încă din luna iulie, când legumele se coc deja în grădini. Primii care se coc sunt castraveții, de altfel, și cei mai apreciați atunci când vine vorba de consumat alături de o friptură sau alt fel de mâncare.
Legat de murăturile de iarnă, lucrurile stau altfel. Procesul de fermentare este sporit de temperaturile ridicate. Drept urmare, dacă vreți să puneți murături pentru iarnă, este bine să faceți asta imediat ce vremea se mai răcește. Afara trebuie să fie mai răcoare. Se poate face asta din septembrie, până la finalul lunii octombrie.
Procesul de murare se poate face:
Metoda de a mura în saramură este folosită de mii de ani și are numeroase beneficii pentru sănătate datorită conținutului de probiotice. Varza a fost una din primele legume murate.