Când se pun murăturile, de fapt. Trucuri ca să reziste mai mult timp la iarnă

Când se pun murăturile. Pe lângă faptul că sunt foarte gustoase, murăturile sunt și benefice pentru organism
Când se pun murăturile, de fapt. Trucuri ca să reziste mai mult timp la iarnă

Când se pun murăturile, pentru a fi consumate în sezonul rece. Ne aflăm deja în luna august, iar piețele au început să se umple de legume care se pun la murat pentru perioada iernii. Evident, este alegerea fiecărei gospodine când alege să pună legumele la murat, însă, trebuie să țineți cont de anumite reguli, pentru ca acestea să reziste în timp.

Când se pun murăturile și cum se păstrează pentru mai mult timp

Pe lângă faptul că sunt foarte gustoase, murăturile sunt și benefice pentru organism. Acestea se consumă mai ales în sezonul rece, dar nu numai. Beneficiile pentru organism sunt multiple, de aceea, gospodinele nu ezită să se aprovizioneze pe timp de iarnă.

Când legumele și fructele sunt fermentate, bacteriile sănătoase descompun zaharurile naturale. Acest proces este cel care conferă murăturilor fermentate gustul lor acru.

„Murăturile stau în apă sărată și fermentează timp de multe zile. Fermentarea este motivul pentru care unele persoane care au intoleranță la lactoză pot mânca iaurt. Bacteriile bune din iaurt descompun zaharul numit lactoză. Aceste bacterii, cunoscute și sub numele de probiotice, păstrează alimentele și au multe beneficii pentru sănătatea organismului”, explică medicii.

„Antioxidanții pe care îi regăsim în murături luptă împotriva radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt substanțe chimice formate în mod natural în corp, care distrug celulele și declanșează boli precum cancerul ori bolile de inimă”, mai adaugă specialiștii.

Când se pun murăturile de vară

Există gospodine care aleg să pună murături și pe timpul verii. Așa că, se ocupă de acest procedeu încă din luna iulie, când legumele se coc deja în grădini. Primii care se coc sunt castraveții, de altfel, și cei mai apreciați atunci când vine vorba de consumat alături de o friptură sau alt fel de mâncare.

Când se pun murăturile de iarnă

Legat de murăturile de iarnă, lucrurile stau altfel. Procesul de fermentare este sporit de temperaturile ridicate. Drept urmare, dacă vreți să puneți murături pentru iarnă, este bine să faceți asta imediat ce vremea se mai răcește. Afara trebuie să fie mai răcoare. Se poate face asta din septembrie, până la finalul lunii octombrie.

Saramură sau oțet?

Procesul de murare se poate face:

  • prin prezenţa acidului acetic (oţet), adăugat în soluţii,
  • prin acidul lactic, obţinut prin fermentaţie naturală în saramură.
  • Fermentaţia în oţet este mai rapidă, cea în saramură este mai lungă.

Metoda de a mura în saramură este folosită de mii de ani și are numeroase beneficii pentru sănătate datorită conținutului de probiotice. Varza a fost una din primele legume murate.

În saramură se pot conserva aproape toate legumele:

  • varza (albă sau roşie)
  • gogonelele
  • gogoșari în oțet
  • ardeii
  • morcovii
  • ţelina
  • conopida
  • ardeii iuţi
  • castraveţii.

Trucuri pentru murături gustoase

  • Legumele nu trebuie înghesuite, fiindcă au nevoie să respire;
  • Folosiți usturoiul, hreanul, boabele de muştar, foile de dafin, mărarul, frunzele de ţelină.
  • Amăreala castraveților poate fi înlăturată dacă, după ce sunt tăiați felii, se introduc zece minute în lapte puțin sărat;
  • Murăturile nu vor face mucegai dacă se pune în borcan un săculeț din pânză rară umplut cu boabe de muștar. Acesta acoperă bine suprafața murăturilor până la marginea borcanului;
  • În ceea ce priveste legumele uscate (țelină, morcov, păstârnac), acestea se pot conserva de la un an la altul în săculeți de pânză prin care să pătrundă aerul;

Cum se păstrează murăturile

  • Murăturile trebuie păstrate la loc întunecat, răcoros și aerisit.
  • Murăturile se păstrează în beci/pivniță.
  • Temperatura la care se țin murăturile trebuie să nu fie mai mare de 8-10 grade Celsius.
  • Borcanele sau bidoanele trebuie închise etanș.
  • Verzele, castraveții, gogonelele sau orice ai pus în borcan la murat trebui să fie complet acoperite de saramură.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.8 12 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *