Pastele sunt unul dintre cele mai versatile alimente. Se găsesc într-o varietate mare de forme și pot fi preparate în combinație cu multe sosuri delicioase. Pentru a obține mereu rezultatul perfect, trebuie să ții cont de câteva trucuri. Când se pun pastele la fiert și care sunt cele mai frecvente greșeli atunci când gătești aceste alimente.
Pastele sunt puternic asociate cu bucătăria italiană, însă ele se servesc peste tot în lume. Indiferent că vorbim despre spaghete, penne, spirale, farfalle sau alte tipuri de paste, toate au câteva secrete de care trebuie să ții cont atunci când le gătești. Iată care sunt greșelile care îți pot compromite pastele!
Citește și: De ce să nu pui niciodată apă rece peste pastele fierte. Greșeala pe care o fac toate gospodinele
Pentru a fierbe pastele, ai nevoie doar de apă și de sare. Nu pune ulei în apa în care fierbi pastele, pentru că acesta nu are niciun efect. Dacă respecți pașii și alegi paste de calitate, acestea nu se vor lipi între ele în timpul fierberii.
Pune la fiert o oală cu o cantitate suficient de mare de apă pentru câte paste fierbi. Adaugă sare și așteaptă ca apa să înceapă să fiarbă. Pastele se adaugă în apă atunci când aceasta fierbe în clocot, nu mai devreme. Din momentul în care ai pus pastele, cronometrează 8 minute sau cât scrie pe pachet. În primele minute de fierbere, este nevoie să amesteci în vas, pentru ca pastele să nu se lipească între ele și de oală.
După ce ai fiert pastele conform instrucțiunilor de pe pachet, amestecă-le cu sosul favorit. Dacă ai preparat un sos cald și nu folosești unul la borcan, scoate pastele din apa în care au fiert cu un minut mai devreme și adaugă-le în sos. Mai fierbe-le împreună cu sosul 1-2 minute, astfel încât să se îmbine aromele.
Folosește paste proaspete. Acestea se găsesc la frigider, în supermarketuri, însă pot fi preparate foarte ușor și acasă. Ține cont că pastele proaspete au nevoie de mai puțin timp de gătire decât cele uscate. Acestea fierb în 3-4 minute, de obicei.
Citește și: Ce să pui neapărat în apa în care fierbi pastele. Ingredientul secret pe care îl folosesc italienii
Nu arunca apa în care ai fiert pastele. După ce pastele sunt fierte, ia-le cu o sită și transferă-le în sos. Păstrează o cană din apa în care au fiert, pentru a subția sosul, în cazul în care acesta sa va îngroșa și pastele devin uscate.
Folosește ingrediente de calitate. De la paste și până la sosul cu care le amesteci, ingredientele fac diferența. Optează, pe cât posibil, pentru sos proaspăt făcut și nu pentru cele pe care le găsești la borcan, gata preparate.