Varza murată este una dintre cele mai simple și mai comune modalități de procesare a legumelor pentru depozitare pe termen lung (mai mult de șase luni). Varza murată este una dintre cele mai sănătoase și delicioase gustări. La urma urmei, atunci când este fermentată, leguma nu numai că își păstrează toate vitaminele, dar devine și mai utilă. Acest preparat de iarnă conține multă vitamina C și are un efect pozitiv asupra digestiei. Se potrivește bine cu carne și feluri principale și este folosit ca ingredient la prepararea multor rețete delicioase. Există multe rețete pentru a face varză murată. Unele dintre ele conțin ingrediente minime și au un gust clasic, în timp ce altele conțin și alte legume sau condimente pentru o o aromă deosebită. Indiferent de tehnica de murare, este că zeama de la varza murată se poate tulbura. Iată ingredientul care trebuie adăugat în butoi pentru a evita acest lucru.
Varza iubește anumite condimente. Acestea sunt frunze de hrean, semințe de muștar, usturoi sau mărar. Astfel de condimente dau verzei o aromă plăcută și, în plus, vor ucide bacteriile dacă își croiesc accidental drum spre varză.
În primul rând, pentru a obține cea mai bună varză murată, trebuie să o selectați cu atenție de pe piață. Varza trebuie să fie sănătoasă, frunzele trebuie să fie lipsite de mucegai și găuri de vierme sau insecte.
Saramura este, de asemenea, importantă atunci când murați varza. Proporțiile trebuie respectate cu atenție, altfel varza va fi, fie prea moale, fie prea sărată. Folosește 500 grame de sare grunjoasă neiodată, la 10 litri de apă, pe care o poți cumpăra din orice magazin.
Spălați bine butoiul și puneți mai multe bucăți de lemn pe fund. Se adaugă apoi crenguțe de cimbru, boabe de piper negru si mărar uscat. După aceasta, curățați și tăiați morcovii, țelina și rădăcinile de hrean. Hreanul ajută varza să rămână fermă pe tot parcursul iernii. Așezați hreanul între căpățânile de varză. În unele zone ale țării, pe fundul butoiului se pun știuleți de porumb sau sfeclă roșie, iar apoi varza capătă o tentă roz.
Scobiți cotoarele, făcând mici adâncituri și puneți varza în butoi cu cotorul în sus. Adăugați condimente între verze și puneți sare în cavitatea formată. Peste varză puneți câteva greutăți, acoperiți gura butoiului cu o farfurie și lăsați două zile.
Se prepară o soluție de sare, amestecând bine până se dizolvă toată sarea și se toarnă peste varză. Puneți deasupra un suport de lemn și închideți butoiul cu capac. Primele zile sunt cele mai importante. Periodic, trebuie să îndepărtați spuma rezultată cu o lingură cu fantă și să utilizați un furtun pentru a vântura saramura.
În ultimul timp, tot mai multă lume, de teama de a nu se strica murăturile și varza, folosesc conservant la plic, cumpărat din comerț. Din păcate, acest conservant, pe lângă mirodenii, mai conține un aditiv E211, benzoat de sodiu. Acest aditiv, consumat frecvent poate provoca alergii, precum eczeme, dermatite atopice etc., chiar și intoleranță respiratorie, iar în unele țări a fost interzisă folosirea acestuia, fiind considerat dintre aditivii cancerigeni.
Există patru produse care funcționează ca și conservanți naturali și care nu lipsesc din nici una dintre conservele făcute în casă. Acestea sunt: sarea, zahărul, oțetul și uleiul. Sarea și zahărul extrag apa, iar în absența apei microorganismele nu se pot dezvolta. Oțetul conține acid citric natural, care este un conservant natural, iar uleiul blochează contactul cu aerul și oprește dezvoltarea fungilor și a mucegaiurilor.
La lista de conservanți naturali adaugă cu maximă încredere hreanul, folosit în stare naturală, curățat de coajă și tăiat în bețe sau rondele. Ai nevoie de 50 de grame de hrean la un litru de apă pentru ca efectul conservant să fie activ.
Pe lista de conservanți naturali se mai află cuișoarele, boabele de muștar, salvia, cimbrul, rozmarinul, c. Ierburile și condimentele întârzie dezvoltarea microorganismelor și reduc viteza de oxidare.
Astfel, respectând pașii corecți și toate regulile de murare, de la alegerea verzei, până la pritocirea și depozitarea corectă, te vei bucura de varză murată până la primăvară.