De sărbătorile creștine importante se leagă și o serie de tradiții și obiceiuri de care se ține cont cu sfințenie în popor. Sfântul Andrei este una dintre zilele din calendar marcare de superstiții, iar una dintre ele presupune să se pună grâu într-un vas, în pământ. Când se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei 2023, de fapt, și ce simbolizează acesta.
Pe 30 noiembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei. Apostolul mai este numit și ocrotitorul României. Ziua în care este prăznuit e marcată în calendar cu cruce roșie. Se spune că de Sfântul Andrei începe sezonul Sărbătorilor de iarnă. Acesta se încheie în ianuarie, după Bobotează și Sfântul Ion.
Una dintre cele mai cunoscute tradiții de Sfântul Andrei presupune să se pună grâu la încolțit. Acesta este simbolul belșugului, din acest motiv se pun boabe de grâu într-un ghiveci cu pământ. Acesta se păstrează în bucătărie și se udă frecvent, pentru a încolți. Acest aliment are și o componentă religioasă, deoarece din el se face ”pâinea noastră cea de toate zilele”.
Punerea grâului la încolțit reprezintă o metodă de a atrage belșugul și abundența, dar și o modalitate de a afla cum va fi anul următor. Dacă grâul răsare repede și crește înalt până la sfârșitul anului, se spune că anul care vine va fi bun și roditor.
Tradiția populară spune că este bine ca grâul să fie pus la încolțit în primele ore ale zilei de 30 noiembrie, respectiv după miezul nopții de 29. Se poate pune însă și în seara de 29 noiembrie sau pe 30, dimineața. Este bine ca fiecare membru al familiei să pună grâu într-un vas diferit. Astfel, fiecare va ști cum va fi anul lui, în funcție de cum încolțește grâul.
În ghivece sau vase potrivite, se pune un strat de pământ, se adaugă boabele de grâu și încă puțin pământ deasupra. Se udă cu apă din abundență și se lasă vasele în bucătărie sau într-un loc unde este cald și umezeală, pentru ca grâul să încolțească.
Citește și: Ce nu este bine să faci de Sfântul Andrei. Tradiția pe care toate femeile trebuie să o respecte
Dacă este udat frecvent și ținut la căldură, în scurt timp va încolți și va răsări. În funcție de cât de mult crește până la Anul Nou, oamenii pot ști dacă vor avea un an îmbelșugat sau nu.
O altă tradiție legată de noaptea de Sfântul Andrei presupune ca fetele tinere să pună grâu sub pernă, pentru a afla dacă se vor mărita în anul care vine. Tradiția se păstrează cu sfințenie în unele zone din România, iar fetele pun 41 de boabe de grîu sub pernă, în noaptea de 29 spre 30 noiembrie. Dacă visează că cineva le fură grâul, înseamnă că se vor căsători în anul care vine.
Citește și: De ce se pune busuioc sub pernă în Ajun de Sfântul Andrei. Care este semnificația acestei tradiții, de fapt
Tinerele care vor să își întemeieze o familie trebuie să prepare o turtă din grâu măcinat și apă pe care să o care în gură. Acest gest este simbolic pentru a dovedi că sunt gata să se căsătorească. Turta făcută din apă și grâu se coace și se mănâncă în ziua de Sfântul Andrei.
Fetele care vor să își viseze ursitul pun busuioc sub pernă, în loc de boabe de grâu. Se spune că în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, dacă pui această plantă sub pernă, ai șanse mari să îți visezi ursitul. Busuiocul trebuie să fie sfințit la biserică și legat cu un fir roșu.