Când se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei. Tradiții și obiceiuri din popor

Când se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei. Sărbătoarea Sfântului Andrei este marcată de tradiții și obiceiuri, iar această sărbătoare este considerată un Halloween al românilor
Când se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei. Tradiții și obiceiuri din popor

Când se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei, unul dintre cele mai respectate obiceiuri ale acestei sărbători. Sunt foarte mulți oameni care aleg să păstreze această tradiție, pentru a avea spor în casă și a le merge din plin tot anul. Există câteva reguli pe care trebuie să le respectați, pentru a nu da greș și pentru ca grâul să crească frumos și sănătos. Iată mai jos când și cum se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei.

Când se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei

Sărbătoarea Sfântului Andrei este marcată de tradiții și obiceiuri, iar această sărbătoare este considerată un Halloween al românilor. Sfântul Andrei se sărbătorește pe 31 noiembrie, iar cei care poartă acest nume își aniversează onomastica. Una dintre cele mai des întâlnite tradiții este cea legată de pusul grâului la încolțit.

Astffel că, grâul se pune la încolțit în ziua de 30 noiembrie, cea în care românii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei.

Când se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei

Există persoane însă, care știu că grâul se pune la încolțit la prima oră a zilei Sfântului Andrei. Drept urmare, ar trebui ca pe data de 29 noiembrie să așteptați miezul nopții și apoi să începeți procedeul de semănare a grâului.

Cel mai indicat, însă, este să puneți grâul la încolțit, în seara de 30 noiembrie. Pentru ca totul să iasă bine, fiecare membru al casei trebuie să aleagă un vas pentru a pune grâu la încolțit.

De ce se pune grâu la încolțit

Potrivit credinței populare româneșt: „grâul este considerat un simbol al belșugului, al prosperității. Indiferent că vorbim de tradiția păgână sau cea religioasă, această plantă este văzută ca sursa vieții, deoarece din grâu se face pâine, iar aceasta este mâncarea de bază. Din punct de vedere religios, grâul este simbolul vieții care biruiește moartea și, deci, un simbol divin”.

Cum se pune grâul la încolțit

  • Grâul se pune acasă. Vasul trebuie să aibă deschidere largă
  • Puteți pune grâul și în vas de sticlă cu deschidere mare. De asemenea, mulți aleg să pună grâul în farfurie.
  • Grâul se pune în pământ, dar se poate folosi și vată sau un burete
  • Metoda clasică de plantare a grâului este următoarea:
  • Pregătiți vasul în care veți pune grâul la încolțit. Fiecare membru al familiei va lua o mână de pământ o va așeza pe fundul vasului. Presărați apoi boabele de grâu și acoperiți cu încă un strat subțire de pământ.

Unde se ține grâul la încolțit

  • Pentru ca grâul să încolțească și să fie verde, acesta trebuie ținut în locul potrivit. Altfel, riscați să se usuce sau nici măcar să nu încolțească.
  • Tradiția spune că fiecare membru al familiei trebuie să aibă propriul vas cu grâu.
  • Recipientul în care se află grâul se pune pe pervazul geamului, unde locul să fie foarte luminat.
  • De asemenea, trebuie să știți că vasul cu grâu trebuie să fie așezat și într-o încăpere călduroasă pentru a crește mai repede și a fi mai bogat.
  • Este important de știut că după ce grâul a încolțit, boabele nu trebuie mișcate, pentru a nu se rupe germenii.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.3 16 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *