Dulceața de căpșuni este unul dintre preparatele specifice primăverii, iar pentru a obține un rezultat deosebit, trebuie să ții cont de anumite detalii. Zeama de lămâie este ingredientul-cheie pentru o dulceață reușită, dar este important și momentul în care aceasta se adaugă în dulceață.
Dulceața de fructe se numără printre preparatele care nu lipsesc din cămară. Fructele de sezon pot fi transformate în dulceață și în gem pentru a fi conservate peste iarnă. În funcție de preparat, se adaugă o cantitate mai mare sau mai mică de zahăr, dar și diverse alte ingrediente și arome. Zeama de lămâie nu lipsește din rețetele de dulceață, indiferent din ce fructe sunt preparate.
Acest ingredient are mai multe roluri, primul fiind acela că echilibrează gustul și preparatul final nu va fi exagerat de dulce. Un alt rol este acela de a păstra fructele întregi și ferme și de a face siropul să fie limpede și bine legat.
Vezi și: Cât timp se fierbe dulceața de gutui, de fapt. Cum îți dai seama că zeama s-a legat
Pentru o dulceață de căpșuni delicioasă și aromată, se adaugă între 700 g și un kilogram de zahăr pentru fiecare kilogram de fructe. În funcție de cât de dulci sunt căpșunile în stare naturală, vom pune mai mult sau mai puțin zahăr. Fructele se spală și li se îndepărtează codițele, după care se cântăresc, se pun într-un vas și se adaugă zahărul peste ele.
Se lasă câteva ore la frigider, iar când zahărul s-a topit și fructele și-au lăsat sirop, se pune dulceața pe foc. Când începe să fiarbă, se îndepărtează spuma de la suprafață și se adaugă zeama de lămâie. În acest fel, fructele vor rămâne tari și nu se vor zdrobi. Se fierbe dulceața 10 minute, după care se oprește focul, se acoperă vasul cu un prosop ud și se lasă să se răcească.
Vezi și: De ce se face mucegai în borcanele cu gem sau dulceață. Greșeala pe care o fac multe persoane
Se dă vasul la frigider pentru 24 de ore, după care se fierbe din nou dulceața, încă 10 minute. Se lasă să se răcorească puțin, după care se adaugă în borcane sterilizate, cât timp încă este fierbinte. Se acoperă borcanele cu prosoape și se lasă dulceața să se răcească treptat, după care se depozitează într-un loc uscat și răcoros. Dulceața rezistă bine până anul viitor.