Omleta este una dintre cele mai simple mâncăruri. Este delicioasă, sățioasă, se face doar din câteva ingrediente și poate fi o variantă excelentă pentru mic dejun sau orice altă masă a zilei. Când se pune laptele în omletă și ce alt ingredient să adaugi pentru a fi pufoasă și aerată.
Omleta este, la bază, un preparat simplu de făcut. Ai nevoie doar de ouă, sare, piper, puțin lapte și unt sau ulei pentru gătit. Laptele face ca omleta să fie cremoasă, să aibă o textură aerată și o transformă într-un preparat irezistibil.
Pe lângă lapte, în compoziția pentru omletă poți adăuga și un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu, pentru ca omleta să crească și să se umfle precum cea de la restaurant.
Pornind de la rețeta clasică, se pot adăuga și alte ingrediente care îți plac. Poți face omletă cu bacon, brânză de capră sau legume precum ciuperci, ardei și roșii.
La rețeta de omletă ai nevoie cam de 50 ml de lapte pentru fiecare două ouă. Acesta nu se adaugă însă de la început. Ouăle se pun într-un bol cu puțină sare și piper și se bat cu furculița, cu telul sau chiar cu mixerul până când se omogenizează și fac spumă deasupra.
Dacă ouăle sunt bine bătute, omleta va fi pufoasă. Când s-a format spuma la suprafață, se adaugă laptele și se încorporează amestecând încet. Dacă folosești bicarbonat, acum este momentul să îl adaugi.
Pentru a coace omleta, ai nevoie de o tigaie antiaderentă și puțin unt sau ulei, cu care să ungi tigaia. Când aceasta este încinsă, se adaugă ouăle bătute cu lapte și se dă focul mic. Se lasă omleta să se rumenească pe o parte, după care se poate întoarce pe partea cealaltă.
Omleta se lasă să se gătească pe fiecare parte câteva minute, însă fără să se ardă. Dacă omleta capătă acea culoare maronie, ea este arsă și va avea un gust neplăcut.
Dacă faci omletă cu bacon sau cu legume, mai întâi se călesc acestea, după care se adaugă ouăle. În cazul în care folosești bacon, nu mai este nevoie să folosești unt sau ulei. Omleta se va găti în grăsimea de la bacon și va avea un gust delicios.