Sarea este ingredientul care nu lipsește din nicio mâncare. Se folosește inclusiv la deserturi, pentru că potențează gustul și face ca orice preparat să fie mai aromat. Trebuie însă să fim atenți nu doar la cantitatea pe care o folosim, ci și la momentul ales pentru a adăuga acest ingredient. Când se pune sare în ciorbă și de ce trebuie să ții cont când o adaugi?
Expresia „ca sarea în bucate” este cât se poate de aplicabilă, indiferent ce preparate am găti. Sarea se folosește la orice tip de preparat, iar atunci când o omiți sau nu adaugi suficientă, mâncarea parcă nu are niciun gust. În funcție de ce gătești, vei adăuga o cantitate mai mare sau mai mică de sare, pentru un rezultat delicios.
Nu doar cantitatea este importantă, ci și momentul în care o pui în mâncare. În ceea ce privește ciorbele, sarea are rolul nu doar de a potența gustul, ci și de a frăgezi carnea. Bucătarii consacrați recomandă să pui sare pe carnea pe care urmează să o pui la fiert și să adaugi sare și în oala cu apă, însă nu chiar de la început.
Citește și: Câtă sare se pune, de fapt, la varza murată. Așa nu se mai înmoaie. Secretul gospodinelor iscusite
După ce carnea a început să fiarbă și se formează acea spumă la suprafață, pe care o îndepărtezi, poți adăuga un praf de sare în apă. În acest fel, ingredientele din ciorbă vor elibera aroma mai repede. Trebuie menționat însă că sarea încetinește procesul termic, iar preparatul va fierbe puțin mai greu.
Bucătarii recomandă ca atunci când gătești, să folosești sare Kosher. Acesta este cel mai bun sortiment de sare pentru a găti preparate delicioase. Atenție însă, în cazul ciorbelor, nu trebuie să pui sare multă încă de la început. Adaugă o cantitate mică, doar cât să potențezi gustul. Pe parcurs vei mai adăuga bulion, borș sau zeamă de varză, dacă vrei să acrești ciorba, iar acestea conțin, la rândul lor, o cantitate considerabilă de sare.
Citește și: Condimentul care înlocuiește sarea. 8 variante pe care le poți folosi cu succes în bucătărie
Pune, așadar, o jumătate de linguriță de sare la început. După ce ai adăugat toate ingredientele și ciorba este gata, poți gusta și, dacă mai este nevoie, mai poți pune sare după gust, până ajungi la rezultatul final dorit. Dacă totuși s-a întâmplat să adaugi prea multă sare în mâncare, există un truc la îndemână pentru a rezolva problema, astfel încât preparatul să nu fie complet compromis.
Poți să mai adaugi apă în oala cu ciorbă, pentru a o dilua, sau poți folosi un cartof. Curăță un cartof și pune-l în ciorbă întreg. Lasă să fiarbă încă 15-20 de minute, după care îl poți scoate și da la o parte. Cartoful va absorbi o cantitate din sarea pe care ai pus-o, astfel că preparatul este salvat și îl poți savura.