Varza murată se numără printre pregătirile pe care le fac majoritatea gospodinelor pentru iarnă. Dacă este pusă cum trebuie, varza se va păstra perfect la butoi până în primăvară și va putea fi folosită la sarmale, dar și la alte mâncăruri. Când se pune varza la murat, potrivit tradiției, și ce trebuie să faci pentru a se păstra cât mai bine.
Varza murată este de mare ajutor atunci când vrem să preparăm sarmale, dar poate fi gătită și în alte moduri. De asemenea, zeama de varză este folosită pentru a acri diverse preparate, în special ciorbe. Gospodinele pun varză la murat în butoi, toamna, pentru a se bucura de aroma ei pe tot timpul iernii, până în primăvară.
Citește și: Semnul clar care arată că varza murată din butoi s-a stricat. Arunc-o imediat dacă observi asta
Pentru ca varza să se păstreze cât mai bine și zeama să nu se tulbure, trebuie respectate câteva reguli. Verzele care vor fi puse la murat trebuie să fie mici și medii și să aibă frunzele subțiri. Acestea se curăță bine și se scobesc la cotor, pentru ca saramura să intre mai bine în varză. Acolo se pune o lingură se sare, iar verzele vor fi așezate apoi în butoi.
Vasul în care se pun verzele la murat trebuie să fie perfect curat. Butoiul se spală cu apă fierbinte și bicarbonat, înainte de a pune varza. De asemenea, este esențial să folosiți sare grunjoasă, specială pentru murături. Sarea fină, de bucătărie, care conține iod, strică murăturile.
Citește și: Ce să presari în butoi ca să elimini mirosul de varză murată. Este cea mai rapidă metodă
Anotimpul ideal pentru pus varza la butoi este toamna. După ce varza de toamnă se recoltează din grădină, ar trebui să fie pusă în butoi cât mai proaspătă. Tradiția spune că varza se poate pune la murat oricând între Sfântul Dumitru și Sfântul Andrei, adică între 26 octombrie și 30 noiembrie. Pentru a prepara saramura, la fiecare 10 litri de apă se adaugă 500 de grame de sare grunjoasă.
Citește și: Cât de des trebuie udată varza vara. Secretul grădinarilor pentru a fi mare, suculentă și gustoasă
Sarea poate fi dizolvată în apă sau poate fi adăugată în cotorul scobit al verzelor, având grijă să respectați cantitățile. Pentru ca zeama de varză să nu fie tulbure, multe gospodine adaugă la saramură și o lingură de zahăr.
Pe lângă varză și saramură, în butoi se mai pun și crenguțe de mărar, hrean, foi de dafin, dar și crenguțe de vișin. Pentru ca verzele să stea tot timpul în zeamă, se pune deasupra un grătar, peste care se va așeza o piatră bine spălată.
Citește și: De ce să presari la final bicarbonat de sodiu în varza calită. E secretul extraordinar al bucătarilor de top
În unele zone ale țării, în special în Oltenia, gospodinele obișnuiesc să pritocească varza. Acest lucru se face în primele zile după ce a fost pusă la murat. Cu ajutorul unui furtun sau al unei țevi, se suflă aer în butoi, pentru a amesteca zeama de varză. Pritocirea verzei se face o dată la trei zile și ajută zeama de varză să se limpezească mai repede.