Când se schimbă culoarea ochilor la bebeluși. Ce e important să știe părinții

Există copii care se nasc cu mult păr pe cap și ochii albaștri, însă, cu timpul, părinții descoperă cu surprindere, că aceștia se schimbă
Când se schimbă culoarea ochilor la bebeluși. Ce e important să știe părinții

Când se schimbă culoarea ochilor la bebeluși și ce trebuie să știți despre ochii copilului vostru. Este știut faptul că ochii bebelușului nou- născut sunt albaștri. Însă, majoritatea se schimbă la scurt timp. Puțini știu care este procesul și ce se întâmplă cu ochii copilului, la o perioadă de când s-a născut. Mai jos, medicii au explicat totul, pas cu pas.

Când se schimbă culoarea ochilor la bebeluși

Există copii care se nasc cu mult păr pe cap și ochii albaștri, însă, cu timpul, părinții descoperă cu surprindere, că aceștia se schimbă radical. Procesul are loc pe parcursul a câteva luni, de regulă, până la vârsta de un an, maxim. Culoarea ochilor devine mai întunecată, nu mai deschisă.

Bebelușul este în continuă creștere, așa că, în cazul în care copilul s-a născut cu acei ochi albaștri, trebuie să aveți răbdare înainte să vă grăbiți să spuneți că așa vor rămâne. Oricât de mult v-ați dori asta, mai ales că sunt mulți părinți care își doresc ca micuții lor să aibăă ochii verzi sau albaștri.

La naștere, bebelușii au ochii albaștri

„Poate dura de la 9 până la 12 luni pentru ca culoarea permanentă a ochilor să fie determinată. Schimbarea este atât de treptată, încât nici nu vei putea observa că se întâmplă.

Deși culoarea ochilor la unii bebeluși se schimbă rapid odată cu debutul melaninei, majoritatea sugarilor suferă modificări semnificative între 6 și 9 luni. Această apariție fenomenală se întâmplă odată ce irisul a păstrat suficient pigment pentru a influența schimbările subtile precum de la albastru spre gri, verde la alun, alun până la maro și așa mai departe”, explică medicul pediatru.

Vă puteți da seama dacă ochii copilului își vor schimba culoarea?

Este foarte probabil ca acel copil care se naște cu ochii căprui, să rămână cu această culoare toată viața. Însă, dacă bebelușul a avut la naștere ochii albaștri, există un truc care vă poate ajuta să aflați dacă ei rămân așa.

Priviți ochiul bebelușului din lateral pentru a elimina orice lumină care se reflectă în iris

  • În cazul în care există „pete” aurii în albastrul ochiului, ochii bebelușului se vor schimba probabil în verde sau maro.
  • Dacă există nuanțe de aurii minime sau deloc, este mai puțin probabil că culoarea ochilor copilului să se schimbe mult.

De asemenea, dacă ochii bebelușului sunt de un albastru strălucitor, cel mai probabil rămân albaștri.

Dacă sunt un albastru mai închis, mai tulbure, cel mai probabil se vor schimba

Ce culoare vor avea ochii copilului meu?

Cercetările recente sugerează că există mult mai mult decât culoarea ochilor părinților care afectează culoarea ochilor bebelușului:

  • Doi părinți cu ochii albaștri vor avea un copil cu ochi albaștri.
  • Doi părinți cu ochii căprui vor avea un copil cu ochii căprui.

„Culoarea ochilor bebelusului este un subiect fascinant care i-a preocupat pe viitorii parinti dar si pe cercetatori timp de secole pana cand stiinta ne-a oferit un mod mai bun de a intelege culoarea ochilor si modul in care se transmite.

Daca vreti sa va prezicem doar culoarea ochilor bebelusului la nastere, puteti fi aproape siguri ca bebelusul se va naste cu ochii albastri. Nou-nascutii au adesea ochii albastri, care in general se inchid apoi la culoare pe masura ce sunt expusi la lumina soarelui”, explică medicul pediatru.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.2 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *