Când se scoate usturoiul din pământ. Semnul care îți arată clar că este gata să fie recoltat

Cât timp trebuie să îl lași la uscat

Scris de: Daoud Andra

29 Jul. 2023

Când se scoate usturoiul din pământ. Semnul care îți arată clar că este gata să fie recoltat

Usturoiul este una dintre cele mai folosite legume din bucătăria românească. Indiferent că facem mujdei din el sau îl folosim la diferite sosuri, tocănițe sau paste, usturoiul este nelipsit din cămară, pe tot parcursul anului. Dacă îl cultivi în grădină, trebuie să știi când se scoate usturoiul din pământ și cât timp trebuie să îl lași la uscat.

Cum îți dai seama că usturoiul este bun de recoltat

Ceapa și usturoiul sunt două tipuri de legume care se plantează la începutul primăverii, urmând a fi recoltate vara sau toamna. Ritmul de coacere, atât pentru ceapă, cât și pentru usturoi, depinde de condițiile meteo, așa că persoanele care au grădină trebuie să fie atente la anumite detalii, înainte de a scoate din pământ aceste legume.

Citește și: Ai făcut mujdeiul greșit toată viața. De ce să nu mai pui sare niciodată peste usturoi, obiceiul la care trebuie să renunți imediat

În cazul usturoiului, dacă este cules prea devreme și nu este finalizat procesul de coacere, acesta poate putrezi și se poate strica foarte repede atunci când este depozitat. Dacă este lăsată în pământ prea mult, planta poate avea o creștere secundară, care afectează bulbii.

În funcție de momentul plantării, usturoiul poate fi cules mai devreme sau mai târziu. Dacă a fost plantat toamna, usturoiul a fost bun de recoltat în luna iunie. Cel plantat primăvara se va recolta mai târziu.

când se scoate usturoiul din pământ
Usturoiul se scoate când încep să se îngălbenească frunzele

Când se scoate usturoiul din pământ

Pentru usturoiul plantat primăvara, momentul recoltării este mai târziu. În funcție de condițiile meteo, acesta poate fi gata de scos din pământ în iulie, august sau septembrie, în funcție de rapiditatea cu care se coace. Pentru a ști dacă usturoiul este gata de recoltare, trebuie urmărit aspectul frunzelor.

Citește și: De ce să pui câțiva căței de usturoi la fereastră. Trucul e genial, te scapă de o mare problemă

Atunci când frunzele se îngălbenesc și se rup cu ușurință sau chiar cad singure, usturoiul poate fi recoltat. Este important să nu mai fie lăsat mult în pământ după ofilirea frunzelor, pentru a evita creșterea secundară a plantei. Usturoiul trebuie scos cu grijă din pământ, pentru ca învelișul să nu se rupă. Dacă membrana exterioară se rupe, usturoiul se va strica mai repede.

Cum se depozitează usturoiul

După ce a fost recoltat, usturoiul trebuie lăsat să se usuce bine. Dacă nu este complet uscat atunci când este depozitat, va mucegăi rapid. În schimb, dacă este uscat, se poate păstra în condiții excelente chiar și un an de zile. După recoltare, căpățânile de usturoi trebuie să fie puse la uscat, într-un loc cald. Acestea se vor așeza pe tăvi sau pe o masă la soare, astfel încât să fie răsfirate.

Citește și: Cum scapi de respirația neplăcută după ce ai mâncat usturoi. Cele mai simple și eficiente metode, rezultate uimitoare

După ce usturoiul a stat la uscat câteva zile, se poate depozita în lăzi, într-un loc răcoros. Usturoiul poate fi împletit sub formă de funie și păstrat așa. După ce frunzele se usucă, acestea vor fi împletite pe o sfoară și agățate în beci sau în debara. În acest fel, usturoiul se va păstra și mai bine, pentru că bulbii nu stau unii peste alții.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.3 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *