Când se spală după Paşte este una dintre marile dileme ale gospodinele în perioada sărbătorilor pascale. Începând cu postul Paștelui, de pe 7 martie, timp de 40 de zile creștinii au ținut postul. După Paște, urmează o nouă săptămână încărcată de tradiții și obiceiuri. Este vorba despre Săptămâna Luminată. Iată zilele în care nu trebuie să faci treburi casnice în Săptămâna Luminată.
După Duminica Paștelui, de pe 24 aprilie, începe Săptămâna Luminată. Această perioadă este una extrem de importantă pentru creștini, pentru că săptămâna de după Paște vine după Învierea Mântuitorului. Din cele mai vechi timpuri, la Praznicul Învierii, primii oameni care treceau la religia creștină și care care se pregătiseră în mod deosebit în vremea postului mare, erau botezați. Aceștia erau numiți „Cei Luminați”. Aceasta este explicația pentru care se numește Duminica Luminată.
Săptămâna Luminată este o săptămână specială. Deschide o nouă perioadă, în viața liturgică a bisericii, perioada Penticostarului . De asemenea, slujbele au o rânduială deosebită, cu aspect profund Pascal. Urmează o perioadă a iertării.
În săptămâna care urmează imediat după Paște, nu este păcat să se spele rufele în zilele de miercuri, joi şi sâmbătă. Luni și marţi sunt considerate tot zile de Paște, iar vineri se sărbătorește Izvorului Tămăduirii.
Zilele de miercuri și vineri nu mai sunt considerate zile de post. Aveți dezlegare la pește, iar până la Rusalii se fac doar închinăciuni și nu mătanii.
Marțea din Săptamâna Luminată poarta denumirea de Marțea Albă și este declarată zi nelucrătoare, iar Miercurea este numită „Sfânta Miercurie” și este ziua în care bărbații pot munci la câmp.
Joia poartă numele de Joia Verde sau Joia Rea și este o zi in care se cinstesc holdele și grădinile. Cine muncește în această zi va aduce ghinion în casă.
44 de găleți cu apă sunt cărate de o persoană, două lumânări se aprind, iar apa astfel sfințită se varsă apoi în fântâna din curte.
Vinerea poartă numele de Vinerea scumpă sau Fântânița. în această zi, biserica sfințește fântânile. Potrivit Legendei, Maica Domnului a construit o fântână care avea apă doar în Vinerea Luminată. Apa fântânii era dătătoare de viață.
Hristos a inviat!
In general suntem destul de superstitiosi cand incep sa se prefigureze perioadele mistice, desi, n-ar trebui. Biserica nu este de acord cu aceste superstitii si totusi… ne prind! Cand vezi o pisicuta neagra sagetandu-ti calea, sau intimplator ti se varsa sarea… etc.
In Saptamana Luminata chiar ma intrebam daca pot spala cate ceva, arunca din casa obiecte nefolositoare, gunoi… (in ce zile?). Ma simt foarte risinata ca ma gandesc la prostiile astea si imi e ciuda ca ma prind…
Oricum va multumesc frumos si va urez in continuare o Saptamana Luminata cu pace in suflet, priviri si ganduri si numai bine !