Când se spală după Revelion. Zilele în care poți face treburi casnice după sărbători

Când se spală după Revelion. Pentru cei care nu știu este interzis să se tricoteze, să se coasă sau să se spele rufe, în zilele de Crăcin și Revelion.
Când se spală după Revelion. Zilele în care poți face treburi casnice după sărbători

Când se spală după Revelion, ca anul care vine să nu fie unul cu ghinion. În perioada sărbătorilor de Crăciun și Revelion este interzis să faci mai multe lucruri, în special în anumite zile, când avem cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Există mai multe tradiții și obiceiuri pe care creștin ortodocșii le respectă încă din cele mai vechi timpuri.

Sărbători cu cruce roșie în luna ianuarie 2023

Pentru cei care nu știu este interzis să se tricoteze, să se coasă sau să se spele rufe, în zilele de Crăcin și Revelion. De asemenea, este interzis să se facă asta imediat după Anul Nou. Gospodinele trebuie să renunțe la aceste activități în următoarea perioadă.

Când se spală după Revelion
Când se spală după Revelion

Când se spală după Revelion. Zilele în care poți face treburi casnice

Un lucru foarte important este să nu se spele rufe în prima zi din an. Boboteaza este sărbătorită pe 6 ianuarie, fiind ultima din ciclul sărbătorilor de iarnă, aducând și obiceiul care spune că nu ai voe să speli câteva zile.

Este bine de știut că rufele se pot spăla între 2 și 5 ianuarie, însă pe 6 de Bobotează și pe 7 Ianuarie, de Sfântul Ion, este interzis să facem această activitate.

În noaptea dintre ani, este necesar ca gospodinele să se ocupe de curățenie și să aibă grijă chiar și de cele mai ascunse colțuri din casă.

De Bobotează este interzis să speli, fiind una dintre cele mai mari sărbători la început de an. Nașterea spirituală a Mântuitorului este ziua în care a fost botezat de sfântul Ioan Botezătorul.

Tradiții și obiceiuri de Bobotează 2023

Obiceiul spune că nu e voie să speli pentru că apa este sfințită. La fel ca și agheasma mare, care se ia 8 zile la rând, și tradiția spălatului la fel, nu se spală, potrivit datinei, timp de 8 zile.

„Pentru a le feri de farmece, de boli şi de duhurile rele’. În acelaşi scop era folosită şi agheasma luată de la preotul care venea cu Iordanul.

În ajunul Bobotezei se ţine post – chiar post negru, cine poate. Apoi, de Bobotează, după ce au băut agheasmă, cei care au ţinut post se pot delecta cu bucate. De acestea însă nu se atinge nimeni până nu sunt sfinţite de preot! Acesta soseşte cu Iordanul sau Chiralesa, adică Doamne, miluieşte!”, a explicat Dimitria Irimia, pentru TRINITAS.

Legenda de la care a pornit obiceiul sfinţirii apelor se referă la faptul că atunci când Ioan Botezătorul a început procesiunea botezării, diavolii au venit pe râul Iordanului pentru a o împiedica.

„Această apă sfințită o singură dată pe an are o rânduială specială în sensul că se folosește doar în aceste opt zile de către credincioși.  Asta dimineața în special,  înainte de mâncare după ce credincioșii și-au făcut rugăciunea iau puțină din această agheasmă.

Sigur că în această perioadă se cere din partea credincioșilor ca să aibă o cuviință deosebită din punct de vedere spiritual.  Pentru că această agheasmă este ca un medicament foarte puternic. Însă,  trebuie ca omul să fie și pregătit ca să-l primească. Pentru că altfel nu-și are efectul dorit”, a explicat Dimitria Irimia, pentru TRINITAS, informează Basilica.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.8 14 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *