Când se stropesc pomii fructiferi, de fapt. Dimineața sau seara? Detaliul important de știut

Ce spun pomicultorii despre momentul în care trebuie stropiți pomii fructiferi.
Când se stropesc pomii fructiferi, de fapt. Dimineața sau seara? Detaliul important de știut

În orice grădină sau livadă, îngrijirea pomilor fructiferi este esențială pentru a obține o recoltă bogată și sănătoasă. Una dintre cele mai importante etape în îngrijirea pomilor este stropirea lor. Stropirea este un proces de aplicare a unui amestec de substanțe pe pomi pentru a preveni sau trata diverse probleme, cum ar fi bolile, insectele și dăunătorii. Însă, o întrebare comună printre grădinari este dacă este mai bine să stropească pomii dimineața sau seara. În acest articol vom explora când este recomandat să stropim pomii fructiferi.

Când se stropesc pomii fructiferi, de fapt

Stropirea pomilor fructiferi primăvara este una dintre cele mai importante operațiuni de întreținere. Iar acest proces se realizează în funcție de mai mulți factori, printre care enumerăm: specia de pomi fructiferi, etapa de vegetație, vârsta pomilor, condiții climatice și prognoza meteo, tratamentele efectuate anterior.

Întrucât pomii fructiferi au propriul ritm de vegetație, nu toți înfloresc în același timp. Așadar, prunii și cireșii, spre exemplu, se stropesc la finele lunii februarie – începutul lui martie, în timp ce merii, perii și gutuii se stropesc după jumătatea lunii martie.

Stropirea pomilor se face folosind un aparat special, care este format dintr-un rezervor și o pompă de presiune pentru pulverizare. Există astfel de aparate atât manuale, cât și automate. Ambele variante sunt potrivite, cu mențiunea că cele automate sunt mai indicate în cazul livezilor cu suprafață mare. Aparatele de stropit manuale sunt ideale pentru gospodării, unde poți stropi nu doar pomii, ci și legumele din grădină.

Citește și: „Pomi pe care să nu-i plantezi sub nicio formă în curte. Vei avea numai necazuri

Citește și: „De ce se vopsesc pomii cu var, de fapt. Motivul pentru care românii obișnuiesc să facă asta primăvara

Când se aplică primul tratament

Potrivit specialiștilor, prima stropire are loc după tăierea ramurilor uscate și bolnave, care trebuie făcută înainte de intrarea în vegetație (de obicei, în zilele calde de la sfârșitul lui februarie sau primăvara foarte devreme).

Stropirea se realizează cu soluții ce conțin cupru, respectiv zeamă bordeleză (un amestec de piatră vânătă, numit și sulfat de cupru, neutralizat cu lapte de var stins). A doua soluție utilizată trebuie să fie uleiul horticol. Acesta este un produs special de tratare a pomilor fructiferi și se realizează prin rafinarea petrolului folosind metode specifice.

Conform pomicultorilor, nu este deloc important în ce moment al zilei se stropesc pomii fructiferi (dimineața sau seara), atât timp cât sunt respectate cele mai importante condiții de stropire. Așadar, înainte de a stropi, trebuie să ai în vedere următoarele:

  • temperaturile din timpul zilei să fie pozitive;
  • pomii să nu fie uzi;
  • prognoza meteo să arate lipsa precipitațiilor în următoarele 48 de ore;
  • nu s-a declanșat faza de vegetație a pomilor sau este înainte de crăparea mugurelui.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
3.3 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *