Vița de vie este o plantă pretențioasă, care trebuie udată doar în anumite momente, potrivit unui calendar special de tratamente. Doar așa vei obține strugurii mari și zemoși pe care ți dorești. Află din articolul următor ce trebuie să faci pentru o recoltă inedită!
Vița de vie se udă cu o substanță specială, zeamă bordeleză, compusă din piatră vânătă, var stins și apă, fiind un pesticid cu acțiune fungicidă. Stropirea viței cu tratamentul cu piatră vânătă poate spori producția și calitatea strugurior, dar doar dacă se face la momentul potrivit, indicat de specialiști. Piatra vânătă previne bolile fungice și bacteriene ale plantelor, fiind și un fertilizator folositor.
Menținerea unei valori optime de cupru în sol este foarte de importantă pentru plante. Solurile cu un deficit de cupru sunt cele turboase și acide, astfel că se recomandă administrarea de zeamă bordeleză ca fertilizant, reprezentând un nutrient important pentru creșterea și dezvoltarea viței de vie. Carența de cupru la vița de vie se poate observa din cauza următoarelor simptome: cloroze, frunze îngălbenite, dimensiuni scăzute sau creștere slabă, înflorire întârziată sau chiar absența florilor, sterilitatea plantelor, fructe foarte mici, moartea plantelor tinere.
La vița de vie, zeama bordeleză se poate aplica atât în perioada de vegetație, cât și în cea de repaus vegetativ, în scop preventiv. Însă trebuie să fii atent la modul de preparare a soluției, pentru că există riscul arderii lăstarilor tineri, a frunzelor și florilor. Prima stropire cu piatră vânătă la vița de vie se face toamna și iarna. După căderea tuturor frunzelor, în perioada de repaus vegetativ, sulfatul de cupru poate fi aplicat după diluarea cu apă, dar fără a se mai adăuga var. A doua stropire cu piatră vânătă la vița de vie se face în perioada de vegetație, când vei stropi cu zeamă bordeleză, adică cu soluția ce conține și var. Tratamentul trebuie aplicat la sfârșitul lunii iunie – începutul lunii iulie.
Aplicarea tratamentului în prima fază de creștere face ca planta să se oprească din evoluție. Stropirea viței de vie cu zeamă bordeleză se face într-o zi fără vânt și fără precipitații, dimineața devreme sau după-masă, dar niciodată în timpul zilei când este foarte cald. Tratamentul cu zeamă bordeleză la vița de vie se aplică prin stropirea plantelor. În cazul aplicării în perioada de repaus vegetativ, se aplică direct în sol. Deoarece este o soluție corozivă, zeama bordeleză se va prepara doar în recipiente de plastic sau lemn. Atenție, zeama bordeleză nu trebuie folosită în paralel cu alte pesticide și e nevoie de un echipament special care să împiedice inhalarea vaporilor și contactul cu pielea.
Rețeta de zeamă bordeleză pentru vița de vie necesită următoarele ingrediente:
– 100 de grame de piatră vânătă (sulfat de cupru);
– 40 de grame de var nestins/120 de grame de var stins;
– vase de lemn sau de plastic;
– 15 litri de apă;
– 1 cântar.
Pentru a prepara soluția, amestecă cele 100 de grame de piatră vânătă în 10 litri de apă călduță. Apoi, într-un vas separat, adaugă 40 de grame de var nestins sau 120 de grame de var stins în 5 litri de apă. Amestecă cele două soluții și vei obține zeamă bordeleză cu concentrație de 1% sulfat de cupru. Soluția trebuie aplicată în aceeași zi în care ai preparat-o. Dacp nu vrei să faci acest tratament în casă, poți găsi produsele necesare în fitofarmacii. Ele se găsesc sub formă de pulbere de culoare albastră pe care trebuie doar să le amesteci în apă.
Așa cum solul are nevoie de cupru, și deficiențele nu sunt de dorit, nici excesul nu face bine. Solurile cu exces de cupru determină schimbarea culorii frunzelor la plante din verde în albăstrui, apoi galben-maroniu, reduce germinarea semințelor și scade nivelul de vitalitate al plantelor din cauza daunelor provocate sistemului radicular. Din cauza solubilității scăzute a cuprului, acesta poate să persiste în sol timp de mai mulți ani. Excesul de sulfat de cupru se poate observa și la fructe, căci conținut în zaharuri scade și gustul se schimbă. Pentru a avea struguri gustoși și aromați, trebuie dozată cu mare atenție cantitatea de sulfat de cupru folosită la stropirea acestora.