Când se udă roșiile: dimineața sau seara? Greșeala care poate strica întreaga recoltă

Momentul ideal pentru irigarea tomatelor

Scris de: Daoud Andra

23 Jul. 2023

Când se udă roșiile: dimineața sau seara? Greșeala care poate strica întreaga recoltă

Temperaturile ridicate fac ca plantele din grădină și din solar să aibă nevoie de mai multă apă, mai ales în perioadele de secetă. Pentru a te bucura de o recoltă bogată, este important să știi cât de des trebuie udate plantele, dar și în ce moment al zilei. Când se udă roșiile și ce se întâmplă dacă le pui mai multă apă decât au nevoie.

Trucuri pentru o recoltă bogată: când se udă roșiile pe timp de vară

Roșiile reprezintă una dintre legumele cultivate de români în grădină sau în solar. Nu sunt deloc pretențioase și, dacă le îngrijești corespunzător, te vei bucura de o recoltă foarte bogată. La fel ca majoritatea legumelor, plantele de tomate au nevoie de apă, soare, copilire și tratamente specifice, în cazul în care apar anumite afecțiuni sau cultura este atacată de insecte parazite.

Citește și: Cu ce să stropești roșiile pe vreme caniculară. Le protejează de boli, dar și de soarele arzător. Trucul pentru o recoltă bogată

Apa este vitală pentru toate plantele, însă contează cantitatea și cât de des se face irigarea. Unele plante au nevoie să fie udate zilnic, altele au nevoie de apă mai rar. Dacă după plantare roșiile trebuie să fie udate în fiecare zi, atunci când vine vara lucrurile stau diferit.

Când temperaturile sunt ridicate, roșiile au nevoie de apă o dată la 2-3 zile. Dacă vorbim despre caniculă combinată cu lipsa precipitațiilor, roșiile pot fi udate și zilnic. Este ideal ca irigarea să se facă seara, după apusul soarelui, atunci când temperaturile se mai domolesc. În acest fel, apa va fi absorbită în sol peste noapte, iar plantele vor realiza eficient procesul de fotosinteză a doua zi.

Citește și: Cum se păstrează corect roșiile. Așa vor fi proaspete chiar și două săptămâni după recoltare

se stropesc roșiile prima dată
Momentul ideal pentru a uda roșiile este seara

Cu ce să stropești roșiile vara

La fel ca în cazul multor plante, roșiile au de suferit dacă primesc prea multă apă sau dacă sunt udate în momentul nepotrivit. Irigarea în miezul zilei, când temperaturile sunt ridicate, face ca plantele să se ofilească. Pentru a proteja tulpina și frunzele de caniculă și de dăunători, se poate aplica o soluție la îndemână.

Citește și: Trucul secret pentru roșii mari și gustoase. Cu ce trebuie să le stropești în iulie, recolta va fi uriașă

Laptele este foarte eficient atunci când vine vorba despre anumite probleme ale plantelor. Dacă este diluat cu apă și aplicat pe frunzele roșiilor, acesta va ține la distanță afidele și păienjenii care atacă tomatele, dar mai are un rol important. Amestecul cu lapte creează o peliculă albicioasă, protectoare, pe suprafața frunzelor plantelor. În acest fel, acestea nu vor mai atrage căldura și soarele, fiind protejate de razele puternice.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Roxana Mînzatu, femeia care a obținut postul de vicepreședinte al Comisiei Europene
8.7 36 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *