În zilele noastre, rețelele sociale sunt invadate, in această perioadă, de poze cu aranjamentul mesei de Paște, meniuri care mai de care, elementul omniprezent fiind ouăle vopsite. Tradiția este ca niciodată de pe masa de Paște să nu lipsească ouăle de culoare roșie. Pe vremuri, bunicii noștri foloseau ingrediente naturale pentru vopsitul ouălor, pe care le combinau pentru a obține culori și modele frumoase.
Sfaturi și reguli de pregătire și vopsire a ouălor pentru masa de Paște
În zilele noastre, avem la îndemână vopseluri și coloranți speciali pentru ouă, abțibilduri și o mulțime de trucuri, pentru decorarea ouălor de Paște. Pentru a vă ușura procesul de vopsire a ouălor, în articolul de mai jos, veți găsi reguli și trucuri pentru a obține cele mai frumoase ouă vopsite pentru masa de Paște.
Pregătirea și fierberea ouălor
- Pentru a obține o culoare cât mai uniformă, inițial e necesară spălarea și degresarea ouălor. Pentru spălare și dezinfectare poate fi utilizată apa cu săpun și cloramina alimentară, iar în calitate de degresant, detergent pentru vase. Important este ca acest proces să fie realizat imediat înainte ca ouăle să fie fierte și vopsite, pentru că în urma acestuia are loc distrugerea stratului lipidic care protejează ouăle de alterare.
- Ouăle trebuie fierte doar după ce au stat suficient timp la temperatura camerei și nu au suprafața prea rece. În acest fel coaja nu se va crăpa în timpul fierberii.
- Adăugați în apa de fierbere 2 linguri de sare.
- Pentru un aspect frumos și lucios, după fierbere și vopsire, ouăle trebuie unse cu puțin ulei, iar apoi șterse cu un șervet de bumbac.
- Este important ca ouăle să fie unse cât sunt încă fierbinți și porii cojii sunt deschiși, astfel grăsimea pătrunde în coajă, iar culorile vor fi mai intense.
Vezi și Câte minute se țin ouăle în vopsea. Așa vor ieși perfecte și cu o culoare intensă
Coloranți sintetici sau naturali?
Deși pare că vopseaua ouălor nu trece dincolo de coajă, este complet neadevărat. Coaja oului este poroasă, porii devin mai deschiși odată cu învechirea oului, astfel, prin acești pori, coloranții pătrund și în interiorul oului. Desigur și copiilor le place tradiția vopsirii ouălor în culori strălucitoare, festive. Sunt țări din Europa, precum Norvegia, Austria, etc., care au interzis o parte din coloranții artificiali, ca:
Nu există bucătar, fie el amator sau profesionist, care să nu fi experimentat măcar o dată lupta cu o ceapă „plângăcioasă”. Cunoscută pentru compușii săi…
Într-o societate care pune accent pe abilități de comunicare și interacțiuni sociale, introvertiții se pot simți adesea marginalizați, având impresia că trebuie să joace un…
- pentru culoarea roșie: E122, E124 și E128, respectiv, azorubina, ponceau 4R și roșu 2G
- pentru culoarea galbenă: E102 tartrazină
- pentru culoarea albastră: E132, indigotina
- pentru culoarea verde: E 142, verde S
În loc să umpleți coșurile de Paște cu toxine anul acesta, luați în considerare utilizarea ingredientelor naturale pentru vopsi ouăle în culori frumoase și calde :
- roșu: suc de sfeclă roșie, zmeură, coji de ceapă roșie, sunătoare, rădăcini de păpădie, boia de ardei
- galben: coji de ceapă galbenă, turmeric, mușețel
- verde: spanac, frunze de mesteacăn, mentă verde
- albastru: varză roșie
- portocaliu: morcov
Vezi și Ouă de Paşte vopsite natural. Cum obţii o culoare perfectă cu sfeclă roşie
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!