Unul dintre cele mai importante obiceiuri de Paște, este înroșirea ouălor. Unii dintre credincioși pătrează tradiția și înroșesc ouăle doar în anumite zile, însă, nu este o regulă. Biserica Ortodoxă susține că nu trebuie să existe o zi anume în care putem vopsi ouăle, atâta timp cât facem pregătiri pentru Paște. Iată când se vopsesc ouăle de Paște 2023.
Săptămâna Mare, cea de dinainte de Paște, este una foarte importantă pentru ortodocși. Există mai multe obiceiuri de care gospodinele trebuie să țină cont. Cea mai importantă dintre ele este legată de înroșirea ouălor.
Se spune că, ouăle de Paște se vopsesc, în general, joia, dar și sâmbăta. Pe de altă parte, Biserica Ortodoxă spune că nu trebuie să existe o zi anume în care putem vopsi ouăle.
Citește și: Cât costă carnea de miel, în 2023, de Paște. Suma pe care românii vor fi nevoiți să o scoată din buzunare
Gospodinele trebuie să știe că nu trebuie să vopsească ouăle doar joia sau sâmbăta, așa cum spun credințele populare, ci și în altă zi, după cum transmit preoții Bisericii Ortodoxe, informează Antena 3.
Există și legende legate de culoarea roșie cu care vopsim ouăle de Paște, toate fiind legate de Iisus Hristos, roșul simbolizând sângele Mântuitorului.
Vopsitul ouălor reprezintă jertfa Mântuitorului Iisus Hristos. Culoarea roșie folosită pentru vopsitul ouălor se referă la anumite legende cum ar fi:
Una dintre ele spune că Maica Domnului a așezat sub crucea pe care era răstignit fiul ei un coșuleț cu ouă. Ouăle s-au înroșit de la sângele Mântuitorului.
Citește și: Rețete de pește pentru zilele cu dezlegare din postul Paștelui.
În ultimii ani, oamenii au ales să vopsească ouăle și în alte culori. Mai mult, au apelat și la modele abstracte, pentru ca acestea să devină cât mai interesante.
O altă superstiție este legată de ziua în care se pun la copt dulciurile renumite de Paște, și anume pasca și cozonacul.
În credințele populare se spune că doar în Vinerea Mare se poate face pasca și cozonacul, iar în această zi este interzis să mai faceți o altă pregătire pentru Paște.
Anul acesta, pe 27 februarie, a început Postul Paștelui. Acesta este cel mai lung și mai dificil post din an. Pe lângă restricțiile alimentare, credincioșii care țin postul trebuie să respecte o serie de tradiții și obiceiuri.
Duminică, 26 februarie, s-a lăsat sec. Astfel că, începând de luni, 27 februarie, unii credincioși nu au mai consumat deloc carne, lactate și ouă până la Paște. Postul Paștelui este cel mai lung și cel mai restrictiv din an. Acesta durează mai bine de 40 de zile în fiecare an, iar cifra are o simbolistică aparte.
Citește și: Postul Paștelui 2023. Cât durează de fapt și de ce este considerat cel mai dificil post pentru credincioși
Anul acesta, se încheie pe 15 aprilie, iar în toată perioada postului credincioșii trebuie să respecte o serie de tradiții și obiceiuri, nu doar alimentare.
Pe parcursul celor 48 de zile de post, doar două sunt cu dezlegare la pește. Este vorba despre Buna Vestire, pe 25 martie, și duminica Floriilor, sărbătorită pe 9 aprilie.
În perioada Postului Paștelui nu se fac nunți și nici petreceri de mare anvergură. În ceea ce privește parastasele, acestea trebuie făcute cu alimente de post.