Rusaliile reprezintă una dintre cele mai importante sărbători la început de vară. Aceasta are loc la 10 zile de la Înălțarea Domnului și la 50 de zile de la Învierea Domnului. În această zi, credincioșii respectă mai multe tradiții și obiceiuri. Asta pentru a le merge bine pe parcursul anului și pentru a avea spor în case. Iată când sunt Rusaliile în 2023.
Începând cu anul 2008, prima și a doua zi de Rusalii au fost declarate zile libere în România. Astfel românii se bucură de o minivacanță cu prilejul acestei sărbători.
La sărbătoarea Rusaliilor, creștinii merg la biserică și participă la Sfânta Liturghie, iar mai apoi iau frunze de nuc sfințite de preot și le așează acasă la icoane.
Citește și: Mesaje Rusalii 2022. Urări frumoase pentru cei dragi
Anul acesta, Rusaliile se sărbătoresc pe 4 iunie, la 50 de zile de la Paște și la 10 zile de la Înălțarea Domnului. Sărbătoarea Rusaliilor se mai numește și Cincizecimea. De Rusalii, creștin ortodocșii respectă numeroase tradiții și obiceiuri.
Citește și: Ce nu se face în a doua zi de Rusalii
”Doamne Isuse Cristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce ai dat pacea Ta oamenilor, și darul Preasfântului Spirit, încă fiind cu noi întru viață această, L-ai dat pururea celor credincioși spre moștenire neinstrăinată, iar astăzi, mai arătat, ai trimis acest dar Învățăceilor și Apostolilor Tăi, și buzele lor cu limbi de foc le-ai întărit.
Prin care tot neamul omenesc întru a să limba și întru auzul urechii luând cunoștință de Dumnezeu, cu lumina Spiritului ne-am luminat, și dintru înșelăciune că dintru întuneric ne-am mutat, și cu împărțirea limbilor celor de foc înțelegătoare și cu lucrare mai presus de fire ne-am învățat a crede în Ține, și pe Ține Dumnezeu, împreună cu Tatăl și cu Sfântul Spirit, întru o Dumnezeire și o Putere și o Tărie a Te cuvânta ne-am luminat.
Tu, dar, Cel ce ești strălucirea Tatălui, chipul ființei și al firii Lui, Cel neschimbat și nemutat, Izvorule al înțelepciunii și al darului, deschide-mi și mie păcătosului buzele și mă învață cum se cuvine și pentru ce trebuie să mă rog.
Că Tu ești Cel ce știi mulțimea cea multă a păcatelor mele, dar milostivirea Ta va învinge mulțimea acestora.
Că, iată, cu frică stăm înaintea Ta, punând deznădajduirea sufletului meu întru adâncul milei Tale. Îndreptează viață mea, Cel ce îndreptezi toată făptură cu cuvântul și cu puterea cea negraita a înțelepciunii.
Cel ce ești liman lin celor inviforati, și-mi arată calea pe care voi merge. Da gândurilor mele Spiritul înțelepciunii Tale; Spiritul înțelegerii darueste-L nepriceperii mele; cu Spiritul temerii de Ține adumbreste faptele mele, și Spirit drept înnoiește întru cele dinlăuntru ale mele și cu Spiritul Cel stăpânitor întărește alunecarea cugetului meu.
Citește și: Ce nu este bine să faci în ziua de Rusalii