Bulionul este unul dintre preparatele pe care gospodinele se chinuie să îl facă foarte bun și foarte rezistent pentru iarnă. În fiecare an, cămara este umplută cu borcane sau sticle de bulion, numai bun de folosit la diverse preparate. Și deși bulionul pare ușor de preparat, este nevoie de o singură greșeală ca să îi strici gustul de tot. Conservantul adăugat greșit poate distruge kilograme întregi de roșii pe care abia ce le-ai preparat pentru bulion.
Bulionul de roșii este cel mai bun pentru asezonat diversele preparate pe care fiecare gospodină le gătește pentru familie. Este ideal de păstrat pentru la iarnă, dar foarte util și în sezonul cald, putând fi folosit, practic, oricând. Dacă este pentru prima oară când vrei să faci bulion acasă, trebuie să ai în vedere un detaliu care face diferența dintre succes și dezastru. În rețeta de mai jos vei afla când este momentul în care trebuie să pui conservantul și care este greșeala care îți poate strica bulionul. Preparatul făcut în casă este mai bun decât orice pastă de tomate cumpărată din comerț, dacă știi cum să îl faci în mod corect. Urmează rețeta de mai jos pas cu pas și bucură-te de bulionul tău delicios!
– 10 kg roșii;
– 100g ardei gras galben;
– jumătate de linguriță piper negru boabe;
– 2 foi de dafin;
– 1 linguriță sare;
– 2 lingurițe zahăr;
– jumătate de linguriță de conservant alimentar.
Începe prin a spăla bine roșiile, curăță-le de cotor și taie-le în bucăți potrivite. Roșiile tăiate se pun într-o oală și se zdrobesc cu mâinile sau un instrument special pentru a asigura o fierbere mai rapidă. Se pun la fiert pentru aproximativ 30 de minute și se amestecă din când în când, apoi se trec printr-o sită pentru a separa sucul de coajă și de semințe. Sucul de roșii se pune din nou la fiert împreună cu un ardei gras întreg pentru aromă.
Sucul de roșii se condimentează cu sare, piper negru boabe, foi de dafin și zahar, apoi se lasă la fiert timp de aproximativ o oră. În acest timp se amestecă din când în când ca să nu se lipească de oală. Abia când bulionul a fiert se pune și conservantul. Unii fac greșeala de a pune conservantul imediat după condimente. După adăugarea conservantului, se pune bulionul fierbinte în sticlele spălate și dezinfectate. Sticlele cu bulion se învelesc în prosoape și se lasă așa până a doua zi, când se pot pune în cămară.