Când trecem la ora de iarnă în 2023. Data la care se dau ceasurile cu o oră înapoi Cu toamna în plină desfășurare și zilele care devin mai scurte, o schimbare importantă se apropie în calendarul nostru – trecerea la ora de iarnă. Acest moment înseamnă că ceasurile noastre vor fi ajustate pentru a reflecta timpul standard de iarnă. Iată data exactă când se va produce acest eveniment în România în 2023 și ce trebuie să știm despre această tranziție.
În anul 2023, România va trece la ora de iarnă în ultima duminică a lunii octombrie. Mai precis, în data de 29 octombrie 2023, ora 04:00 a dimineții se va transforma automat în ora 03:00. Acesta este momentul în care vom da ceasurile cu o oră înapoi pentru a marca trecerea la ora standard de iarnă.
Trecerea la ora de iarnă a fost introdusă în principal pentru a economisi energie și a profita de lumina naturală a soarelui. Scopul inițial era de a reduce consumul de energie electrică în timpul lunilor de iarnă, prin ajustarea programului de lucru și activităților zilnice la lumina naturală disponibilă.
Deși trecerea la ora standard este mai ușoară decât cea la ora de vară, corpul are nevoie de câteva zile până la o săptămână întreagă pentru a se obișnui. Iată ce efecte poate avea schimbarea orei, asupra organismului.
Unul dintre cele mai evidente efecte ale trecerii la ora de iarnă este perturbarea ritmului circadian, adică ritmul natural al corpului nostru. Corpul nostru are un ceas biologic intern care reglează diverse funcții, inclusiv somnul și starea de veghe. Schimbarea bruscă a orei poate duce la disfuncții ale acestui ritm, făcând ca mulți oameni să se simtă obosiți și somnoroși.
De asemenea, schimbarea orei poate cauza tulburări de somn, anxietate și chiar oboseală. Ritmurile circadiene ale corpului nostru, care acționează ca un ceas biologic intern ce controlează starea de veghe și de somn, sunt responsabile pentru aceste efecte. În trecerea de la ora de vară la ora de iarnă, se întâmplă ca aceste ritmuri circadiene ale corpului să nu mai fie sincronizate cu ceasul nostru biologic intern, ceea ce poate duce la probleme de somn și la disfuncții fiziologice.
Starea de bine mentală poate fi afectată și ea de trecerea la ora de iarnă. Scăderea expunerii la lumină naturală poate contribui la apariția simptomelor de depresie sezonieră sau a altor tulburări afective sezoniere.
Vezi și Cum va fi vremea la mare în luna septembrie 2023. Ce temperatură va avea apa Mării Negre
În istoria României, trecerea la ora de iarnă a fost introdusă în anul 1932. Dar a început să fie implementată cu regularitate de abia începând cu anul 1997. Această schimbare este făcută pentru ca oamenii să se adapteze la perioada cu mai puține ore de lumină, în care razele Soarelui sunt prezente pentru mai puțin timp zilnic. În urma trecerii la ora de iarnă, oamenii își pot adapta activitățile zilnice la lumina naturală, fără a consuma excesiv resurse energie.
Vezi și Fenomen înfricoșător pe cerul României. Imaginea care i-a lăsat mască pe români