Piftia este unul dintre preparatele tradiționale pentru sărbătorile de iarnă. Se face de obicei fie de Crăciun, fie de Revelion, iar pentru a ieși gustoasă trebuie să ții cont de anumite trucuri atunci când o prepari. Care e cea mai bună carne pentru piftie și cât timp trebuie să o fierbi.
Piftia sau răciturile, așa cum se numește acest preparat în anumite zone ale țării, este asociată cu sezonul rece. Se pregătește atât de Sărbători, cât și la Moșii de iarnă, iar pentru a obține un rezultat delicios trebuie să ții cont de câteva trucuri.
În primul rând, timpul de gătire trebuie să fie îndelungat. Piftia se fierbe cel puțin două ore și jumătate, la foc mic, alături de mirodenii și legume. Dacă vrei să obții o piftie care se încheagă repede, fără a pune gelatină, fierbe-o 3-4 ore sau până când lichidul din vas a scăzut la jumătate.
Pentru început, se pune carnea în apă rece, după ce a fost foarte bine spălată. Se îndepărtează spuma de deasupra, pentru ca piftia să iasă limpede. În apa în care fierbe carnea se pot adăuga rădăcinoase, pentru un plus de gust. Pune o rădăcină de țelină, una de pătrunjel, un păstârnac și un morcov întreg în oală.
În ceea ce privește condimentele, sarea și piperul se pun după gust, dar poți adăuga și foi de dafin și ienibahar. Pune câțiva căței de usturoi întregi în zeama de la piftie, pentru un plus de gust.
Cel mai des se folosește carne de porc pentru piftie, dar poți folosi și carne de curcan, dacă vrei ca rezultatul să nu fie atât de greu pentru digestie. Dacă alegi carne de curcan, aceasta trebuie să aibă și grăsime și să nu lipsească pielea, pentru că aceasta este responsabilă pentru colagen, care face piftia să se închege.
Cea mai bună carne pentru piftie rămâne însă cea de porc, cu grăsime și piele: urechile, picioarele de porc, șoriciul și chiar râtul dau gust și consitență piftiei.
După ce carnea a fiert suficient împreună cu legumele și condimentele, gustă zeama. Aceasta ar trebui să fie ca o supă concentrată, iar dacă zeama nu are gust bun, nu vor avea nici piftiile. Lasă zeama să se răcească puțin și scoate carnea cu o paletă din oală. Taie carnea bucățele potrivite și pune-o în castroane sau caserole, unde urmează să pui piftia.
Zeama se va strecura și se va adăuga peste carne, până se umplu vasele. Dacă vrei o piftie degrasată, acum este momentul să înlături grăsimea de la suprafață. Lasă piftia peste noapte într-un loc răcoros, pentru a se închega.