Salata de boeuf este un preparat care se bucură de foarte multă apreciere în rândul românilor. Se regăsește pe mesele de sărbători și nu numai și este asociată, în general, cu ocaziile speciale. Chiar dacă există mai multe variante de a o prepara, rețeta originală presupune anumite ingrediente și proporții de la care nu ar trebui să te abați. Care e cea mai bună carne pentru salata de boeuf și ce trebuie să faci atunci când o fierbi.
Salata de boeuf este, la bază, un preparat simplu. Este compusă din ingrediente la îndemână, precum legume fierte, murături, carne fiartă și maioneză care să le lege. Pentru un rezultat reușit, trebuie să respecți proporțiile, dar și să ții cont de anumite trucuri atunci când o prepari. Atunci când vine vorba despre carne, unii români o omit din salata de boeuf, alții folosesc alt tip de carne decât cel din rețeta originală.
Ingrediente pentru salata de boeuf:
Mod de preparare:
Pune la fiert carnea de vită în apă cu puțină sare. Când carnea este aproape fiartă, adaugă morcovii întregi, o jumătate de țelină și cartofii cu tot cu coajă. Toacă gogoșarii și castraveții cubulețe și pune-i într-o sită, pentru a se scurge excesul de saramură. După ce morcovii, cartofii și țelina s-au răcit, curăță cartofii și taie legumele cubulețe. Când carnea s-a răcit, tai-o și pe ea cubulețe sau fâșii. Pune toate ingredientele într-un vas încăpător și adaugă maioneza.
Citește și: Cum se face cea mai bună maioneză pentru salata de boeuf.
Deși mulți români înlocuiesc carnea de vită cu pui sau curcan, rețeta originală presupune carne de vită. Cea mai bună bucată pentru salata de boeuf este, așadar, rasolul. Datorită faptului că are și os dă un gust deosebit legumelor care se fierb în aceeași oală cu carnea. În plus, zeama rezultată în urma fierberii poate fi transformată într-o supă delicioasă sau poate fi păstrată la congelator și folosită ulterior pe post de stock.
În rețeta originală, care a fost inventată de un bucătar belgian ce lucra la un restaurant din Moscova, salata era pregătită cu homari sau raci, fiind un preparat sofisticat. Se numea salată Olivier, după numele bucătarului care a creat-o și era foarte apreciată. Cum a ajuns să fie făcută cu carne de vită? Există mai multe ipoteze în acest sens. Una este că rețeta a fost adaptată pentru a fi mai accesibilă, fructele de mare fiind foarte scumpe.
O altă teorie este că, la un moment dat, la restaurantul respectiv a avut loc un incendiu și s-a pierdut rețeta originală. Bucătarii au încercat să recreeze celebra salată, cu ingredientele pe care și le aminteau și astfel s-a ajuns cu aproximație la varianta pe care o cunoaștem astăzi.