Care e forma de plural pentru soare. Puțini reușesc să răspundă corect

Are sau nu cuvântul soare formă de plural?
Care e forma de plural pentru soare. Puțini reușesc să răspundă corect

Care e forma de plural pentru soare. Este o întrebare care le dă bătăi de cap multora. Oare are, de fapt, acest cuvânt formă de plural, sau este cumva defectiv de singular? Răspunsurile și explicațiile, în rândurile de mai jos.

Care e forma de plural pentru soare

Soarele este steaua din centrul sistemului nostru solar și corpul ceresc căruia îi datorăm apariția vieții pe Pământ. În jurul său graviteză Terra și cu celelalte șapte planete ale Sistemului Solar împreună cu sateliții lor naturali.

Din punct de vedere gramatical, soare face parte din clasa substantivelor a căror semnificație se referă la obiectele cele mai uzuale/de bază ale vocabularului, cum ar fi: viețuitoare, grade de rudenie, îmbrăcăminte, fenomene din natură (ploaie, fulger trăsnet, vânt, soare).

Termenul „soare” provine din latinescul „solem” și a fost moștenit ca un cuvânt concret pentru că nu denumește o noțiune formată prin abstractizare ca substantivele: mișcare, analiză, proprietate, raționament, etc.

Cuvântul soare este de genul masculin, iar forma sa de plural este „sori”. Declinat, cuvântul va arăta astfel: nearticulat – soare, la plural – sori; articulat -soarele, la plural – sorii. La dativ, soare va face la plural nearticulat sori, iar articulat sorilor.

Când spunem „sori”?

În concluzie, pluralul cuvântului soare este sori. Dar având în vedere faptul că în sistemul nostrul solar există o singură stea, se ridică întrebarea de ce sau când este necesar să folosim forma de plural a acestui cuvânt. Ei bine, galaxia din care face parte sistemul nostru solar, denumită „Calea Lactee”, are în componența sa aproximativ 200 de miliarde de stele și peste 100 de miliarde de planete. Asta înseamnă că în galaxia noastră sunt în jur de 200 de miliarde de sori.

Există posibilitatea ca o planetă să aibă doi sori. Aceasta se numește planetă circumbinară și se referă la faptul că ea orbitează nu una ci două stele. Sunt cunoscute planete aflate pe orbite stabile în jurul uneia dintre cele două stele dintr-un sistem binar. Noi studii au arătat că există un indiciu puternic că planeta și stelele provin de pe un singur disc.

De asemenea, în urma unui studiu, cercetătorii au ajuns la concluzia că planetele cu patru sori pe cer pot fi mai comune decât s-a crezut inițial, scrie știridinlume.ro. Astronomii au observat că planeta 30 Ari Bb se află într-un sistem stelar cvadruplu – cu patru stele, fiind al doilea caz de acest fel identificat până acum. Inițial, se credea că 30 Arietis este un sistem stelar triplu. Acum, noi observații au arătat că sistemul stelar cvadruplu 30 Ari este format din două sisteme binare, cea de-a doua stea a sistemului 30 Ari B orbitând practic în jurul planetei.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
7.1 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *