Care este cea mai bună ciocolată pentru creier. Reputatul neurochirurg Vlad Ciurea, doctor în științe medicale și profesor universitar, ne explică ce beneficii are consumul de ciocolată pentru creierul nostru. Totodată, Vlad Ciurea ne-a dezvăluit cum ar trebui să arate mesele noastre pe parcursul unei zile pentru a ne hrăni organismul și în mod special creierul, în mod optim.
Ciocolata este poate desertul cel mai consumat dintre toate. Este un deliciu greu de refuzat, mai ales dacă ești un împătimit al dulciurilor. Cu toate acestea, nu orice fel de ciocolată este bună pentru organism. Există un anumit tip de ciocolată pe care ar trebui să îl consumăm în mod special. Acesta aduce mari beneficii pentru creier, conform neurochirurgului Vlad Ciurea.
„Vă spun din start: celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale. Ce avem aici? Fructele noastre de sezon, atunci când le avem. Slavă Domnului, România este o țară bogată din acest punct de vedere! Dacă totuși nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fără zahăr. (Da, se poate!) Acestea sunt bune și dau energie celulei nervoase”, a explicat Vlad Ciurea pe contul său de Facebook.
„Dacă sunteți iubitori de ciocolată, recomand ciocolata amăruie, cu o concentrație cât mai ridicată de cacao. Vă sfătuiesc să renunțați la acele combinații de ciocolată cu umpluturi, siropuri, creme sau arome diverse: sunt „poveri” care se metabolizează greu. Ciocolata amăruie păstrează totuși acel gust original și nealterat de cacao”, a transmis Vlad Ciurea.
Reputatul neurochirurg ne sfătuișete să ținem cont de câteva reguli simple pentru a ne păstra sănătatea creierului.
„Câteva recomandări pentru creier (și întregul organism):
Trezirea să fie cât mai de dimineață. Ora de culcare ideală: 21.30. Seara, să rememorăm ce am făcut în ziua respectivă și să planificăm ce facem mâine.
Primul lucru de făcut dimineața: de respirat aer curat în fața geamului deschis.
Prima băutură – un pahar de apă la temperatura camerei. Apoi, ceva dulce: dar nu zahăr, ci fruct sau ciocolată.
Micul dejun. Fără grabă, fără știri cu accidente, fără telefon. Ne încarcă negativ. Recomand să ascultăm muzică.
La prânz, nu foarte multă mâncare. Celula nervoasă vrea fructe și legume proaspete, dar nu din cele importate, și vitamina E (cel mai mare protector împotriva Alzheimer) – pe care o găsim în nuci, semințe, migdale, alune, piersici, pește slab, sunt foarte multe.
Seara: o friptură și un pahar de vin. Pledez pentru pește. Alcoolul în exces afectează centrii nervoși!”, a explicat pe contul de Facebook neurochirurgul Vlad Ciurea.
De asemenea, spune profesorul universitar, este indicat să nu mergem seara la culcare cu stomacul plin pentru că organismul va canaliza aproape întreaga energie pentru digestie, lăsând astfel fără suport inima și creierul. Vlad Ciurea ne recomandă să luăm exemplul grecilor, care au un stil de alimentație mediteranean, bazat pe salate, pește și fructe de mare, ceea ce îii face veseli și săntoși.
„Să nu te culci seara cu stomacul prea încărcat. Pentru că toate funcțiile organismului se duc în burtică, iar inima și creierul nu mai au suportul necesar. Deci dacă avem burta mare și plină, nu mai ajunge sânge în creier. Cum pot eu să îi cer să memoreze sau să fie spontan? Burta mare duce, ca la șarpele boa, la nani! Masa copioasă, doar până la ora 19.30. Un bun exemplu sunt grecii, care consumă mâncare mediteraneeană. (Salate, pește, fructe de mare). Ce observăm la ei? Că sunt veseli, sănătoși și longevivi!”, a mai transmis neurochirurgul Vlad Ciurea.