Care este cea mai bună varză de pus la murat. Detaliul care face diferența, cum trebuie să fie de fapt frunzele ei

Iată cum trebuie să procedezi
Care este cea mai bună varză de pus la murat. Detaliul care face diferența, cum trebuie să fie de fapt frunzele ei

Varza murată reprezintă una dintre delicatesele pregătite de gospodine toamna, cu gândul la utilizarea sa pe parcursul iernii în preparatele tradiționale, precum sărmăluțele sau salatele specifice sezonului rece, dar și pomenii porcului. Sfârșitul lunii octombrie se conturează ca momentul ideal pentru a începe procesul de murare al verzei, astfel încât să fie gata pentru rețetele tradiționale de Crăciun. Astfel, noi îți vom oferi câteva sfaturi practice care îți vor ușura cu siguranță munca.

Ce tip de varză trebuie să alegi

Înainte de a începe procesul de murare a verzei, este esențial să alegem cu grijă varza potrivită. Ea trebuie să fie bine coaptă, să aibă o culoare albă și frunze subțiri. De asemenea, trebuie să fie compactă și plină, iar frunzele trebuie să fie sănătoase, fără semne de daune cauzate de insecte sau boli.

O altă caracteristică de luat în considerare este forma acesteia, cele mai potrivite sunt cele ușor plate, nu cele perfect rotunde, deoarece acestea din urmă au doar câteva frunze mari la suprafață, iar restul sunt prea mici pentru a fi utilizate la împăturirea sarmalelor.

Citește și: Planta pe care să o adaugi în butoiul cu varză murată ca să rămână crocantă toată iarna. Gospodarii iscusiți o folosesc de ani buni

Varza românească reprezintă alegerea ideală

Cea mai potrivită alegere pentru murat este, fără îndoială, varza românească. Pentru a o diferenția de celelalte soiuri de varză și pentru a face alegerea potrivită când mergem la cumpărături, trebuie să ținem cont de câteva caracteristici distincte ale acesteia.

Cum alegi cea mai bună varză pentru murat?

Varza românească se remarcă prin frunzele sale subțiri, care au o ușoară transparență, și de obicei este de dimensiuni mai mici. În momentul alegerii, evită să cumperi varze mari, în schimb, optează pentru cele cu dimensiunea aproximativă a unei mingi de handbal, care sunt de regulă bine îndesate și prezintă caracteristicile ideale prezentate mai sus pentru murat.

Vezi și: De ce se pune hrean în varza murată. Rezultatul te va surprinde plăcut și gustos, doar așa vei proceda mereu

Cum trebuie să procedezi

După achiziționarea verzei de la piață, un alt aspect crucial este curățarea legumei. Asigură-te că varza este bine spălată și nu prezintă urme de murdărie sau frunze ofilite.

După curățare, îndepărtează cotoarele și așază leguma în butoi, având grijă să o poziționezi cu cotorul în sus. La final, adaugă câteva crenguțe de mărar pentru a intensifica aromele.

Te poate interesa și: Când se pune aspirina în varza murată. Trucul gospodarilor de la țară pentru saramură limpede și fără floare

Procesul de murare este destul de simplu. Trebuie doar să torni apă rece amestecată cu sare direct în butoi. Pentru a obține o soluție salină adecvată, menține proporția de aproximativ o lingură de sare grunjoasă la fiecare litru de apă. Nivelul apei trebuie să depășească varza, iar pentru a împiedica urcarea ei la suprafață, poți plasa o greutate deasupra.

Ei bine, după ce ai urmat acești pași, trebuie să sufli periodic în varză pentru ca această să se mureze. Astfel, de cel puțin trei ori pe săptămâna te vei ajuta de un furtun sau de un tuberman pentru a ventila corespunzător varza murată.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *