Care este cea mai mică țară din lume și ce suprafață are de fapt. Numeroși turiști aleg să viziteze acest loc

Cea mai mică țară din lume este situată pe continentul european

Știați că cea mai mică țară din lume se află în interiorul unei alte țări? Mai mult, micul stat este localizat chiar în interiorul capitalei țării respective. Orașul-stat este o adevărată atracție turistică, fiind vizitat de milioane de oameni anual.

Care este cea mai mică țară din lume și ce suprafață are de fapt

Probabil că mulți dintre voi știu că Vaticanul este cea mai mică țară din lume. Vaticanul se află în capitala Italiei, Roma. Cunoscut și sub numele de Statul Vatican, acest mic teritoriu are o suprafață de doar 44 de hectare și o populație de aproximativ 800 de locuitori, însă niciunul nu este rezident permanent.

Populația acestei mici zone din jurul Basilicii San Pietro este compusă din preoți, călugări, demnitari de rang înal și gardieni. Tot aici se găsește și cel mai de seamă dintre locuitori, Papa.

Vaticanul este singura țară care are întregul teritoriu înscris în patrimoniul UNESCO, având în vedere suprafața sa și singurul oraș-capitală. Șeful Statului Vatican este chiar Papa, iar statul în sine este considerat unul ecleziastic, mai exact un teriotoriu bisericesc, condus de mai mulți episcopi.

La Vatican, papa este cel care deține autoritatea supremă, legislativă și judecătorească. El este ajutat de secretarul de stat, guvernator și președintele comisiei pontificale.

Istoria Vaticanului începe în anul 64 d.Hr. când Sfântul Petru a sosit în Roma. În secolul al IV-lea, împăratul roman Constantin cel Mare a construit Biserica Sfântul Petru peste mormântul său. De-a lungul secolelor, Vaticanul a devenit centrul religios al lumii catolice.

Citește și: „Cine a fost Papa Benedict al XVI-lea și de ce a demisionat din fruntea Bisericii Catolice în 2013

Panorama Vaticanului de pe acoperișul Basilicii SfântuL Petru
Panorama Vaticanului de pe acoperișul Basilicii SfântuL Petru

Atracții turistice la Vatican

Un loc încărcat de istorie și spiritualitate cum este Vaticanul nu avea cum să nu fie o adevărată atracție turistică. Milioane de oameni vizitează Vaticanul în fiecare an. Micul stat papal prezintă numeroase obiective turistice. Printre cele mai importante amintim:

Basilica Sfântul Petru

Este unul dintre cele mai mari lăcașuri de cult din lume și a fost ridicat peste mormântul Sfântului Petru. Construcția sa a durat nu mai puțin de 120 de ani, edificiul fiind finalizat în secolul al XVII-lea. Accesul turiștilor este gratuit, însă oamenii trebuie să respecte anumite reguli stricte de vestimentație. Femeile nu au voie să intre în biserică decât cu umerii și picioarele acoperite.

În interiorul Basilicii Sfântul Petru se găsesc trei capodopere arhitecturale: Capela Sixtină, Pieta lui Michelangelor și baldachinul lui Bernini.

Piața San Pietro

Turiștii sosesc în Vatican prin Piața San Pietro. Aceasta a fost proiectată de Lorenzo Bernini în timpul pontificatelor lui Alexandru al VII-lea și Clement al IX-lea. Priveliștea din Piața San Pietro este cu una cu totul deosebită. Vizitatorii pot admira 140 de statui ale sfinților și două fântâni. De asemenea, în centrul pieței se găsește un obelisc egiptean cu o înălțime de peste 25 de metri, adus în Roma de Caligula de la Heliopolis, în Delta Nilului.

Mii de oameni se adună în această piață pentru a auzi discursurile și a primi binecuvantările Papei sau pentru a participa la slujbe, mai ales la sărbatorile importante, cum ar fi Paștele sau Crăciunul.

Muzeul Vaticanului

Muzeul Vaticanului este un alt obiectiv turistic popular din Vatican. Aici poți vedea o colecție impresionantă de artă și artefacte antice. Printre atracțiile muzeului se numără Capela Sixtină, care a fost pictată de Michelangelo, și Camera Raffaello, care conține lucrări ale celebrului pictor renascentist. Atracțiile se întind pe nu mai puțin de șapte kilometri de coridoare, în incinta a două palate: Vatican și Belvedere.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.9 43 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *