Nu este niciun secret că un somn odihnitor are multe beneficii pentru sănătate, pentru minte și corp, inclusiv menținerea unui sistem imunitar puternic, îmbunătățirea concentrării și reducerea stresului. Dar câți dintre noi reușim să dormim 7-8 ore pe noapte, așa cum recomandă medicul? Ei bine, mulți dintre noi nu putem să ne odihnim corespunzător din cauza hranei nepotrivite sau a poziției de dormit.
Termenul de ”somn de frumusețe” a fost inventat pentru că pielea noastră produce colagen nou atunci când dormim, iar un somn insuficient poate duce la deshidratare, ceea ce, la rândul său, face ca liniile fine să fie mai vizibile, în special sub ochi, unde pungile și cearcănele pot fi mai proeminente.
Cu toate acestea, dacă nu suntem atenți, modul în care dormim poate, de fapt, să contribuie la apariția liniilor fine și a ridurilor. Peste 60% dintre adulți recunosc că stau culcați pe o parte în timp ce sunt în pat, ceea ce poate duce la apariția unor linii fine permanente în timp.
Dacă această poziție este adoptată destul de des, pot apărea riduri, deoarece fața noastră este presată pe pernă sau pe cearșafuri pentru perioade lungi de timp, ceea ce face ca pielea să se îndoaie și să se încrețească.
Aceste linii fine și riduri pot contribui apoi la îmbătrânirea generală a feței, în special în jurul pliurilor nazolabiale (pliurile de la marginile nasului până la gură), al ochilor și al buzelor. Culcat pe față este și mai rău, deoarece întreaga față este expusă la suprafața pernei, ceea ce poate duce la modificări cronice ale pielii.
”Din păcate, cei care se luptă cu fața de pernă după o noapte grea de somn sunt predispuși la riduri.
Atunci când pielea se freacă de perne sau de cearceafuri pe timp de noapte, aceasta poate provoca apariția prematură a ridurilor și a liniilor, în special în jurul ochilor și a gurii.”, a declarat Rebecca Swain, expert în somn de la Winstons Beds, potrivit Mirror.
Citește și 3 plante potrivite în dormitor. Sunt recomandate pentru un somn odihnitor!
Ea recunoaște că acestea sunt o parte ”inevitabilă” și ”naturală” a procesului de îmbătrânire, dar spune că există modalități de a ne asigura că somnul nu contribuie la acest proces și de a preveni apariția ridurilor înainte ca acestea să devină permanente.
”Din fericire, niște schimbări simple în timpul nopții pot preveni îmbătrânirea prematură, inclusiv dormitul pe spate în loc de pe burtă sau pe o parte”, precizează specialista.
Culcatul pe spate evită să pună presiune pe față, unde se pot forma riduri nedorite. Experta recomandă, de asemenea, schimbarea fețelor de pernă obișnuite din bumbac cu unele din mătase. O noapte întreagă de somn este, de asemenea, vitală, recomandă ea, deoarece lipsa somnului se poate vedea în aspectul unei persoane.
”Lipsa constantă de somn duce la o diminuare rapidă a elasticității și a volumului pielii, creând linii fine și mai multe riduri în general”, mai spune Rebecca Swain.