Limbile care se vorbesc în prezent în toată lumea trec printr-un proces constant de evoluție. Vocabularul se îmbogățește, gramatica se modifică și diferențele față de acum câteva zeci sau sute de ani sunt notabile. În Europa se vorbește însă și astăzi o limbă care a apărut în urmă cu câteva secole bune. Care este cea mai veche limbă din lume și în ce regiuni se mai vorbește astăzi.
O limbă despre care se crede că este cea mai veche din lume se vorbește și astăzi în Europa. Mai exact în nord-estul Spaniei și sud-vestul Franței, locuitorii vorbesc și acum o limbă a cărei origine este încă necunoscută, din cauza vechimii. Mulți experți și cercetători din domeniul lingvistic sunt de acord că basca euskara este o limbă extrem de veche, fiind printre primele care s-au format.
Istoricii sunt de părere că această limbă s-ar putea să se fi format din limbile vorbite de locuitorii peșterilor din Altamira, Ekain sau Lascaux. Există date cu privire la folosirea acestei limbi încă din neolitic, însă originea ei ar putea fi chiar și mai veche.
În zilele noastre, limba bască (al cărei nume original este euskara) este vorbită de aproximativ un milion de oameni. 37% din populația bască, concentrată în teritoriile de la poalele Pirineilor, vorbesc în prezent limba aceasta.
Limba bască nu are legături cu nicio altă limbă care se vorbește în prezent. Încă se caută legături cu alte limbi, însă deocamdată rămâne un mister cum de a fost conservată atât de bine. Această limbă se folosește în tot ce ține de societatea bască: instituții, școli, administrație publică.
Majoritatea locuitorilor din ținuturile unde se vorbește încă basca sunt bilingvi. Ei vorbesc atât euskara, cât și franceza sau spaniola, în funcție de zona unde locuiesc. Țara Bascilor este o zonă autonomă din Spania, situată în nordul Peninsulei Iberice.
„Toate limbile își au originea undeva, uneori nu știm unde. Dar în perioada la care ne referim aici, limba bască a venit de nicăieri; era deja acolo în momentul în care au sosit alte limbi. Basca euskara este cea mai veche limbă din Europa. Restul sunt limbi străine provenite din est, împreună cu popoare puternice care și-au impus modul de a vorbi popoarelor native. […] Euskara este singurul supraviețuitor al unei familii de limbi europene”, susține lingvistul german Theo Vennemann, profesor la Universitatea Ludwig-Maximilian din München.