Atunci când vine vorba despre îngrijirea grădinii, buruienile reprezintă o problemă comună, pe tot parcursul anului. Plantele care cresc spontan năpădesc culturile și preiau din sol substanțele nutritive care ar trebui să ajungă la recoltă. Pentru a scăpa de ele, nu este nevoie să apelezi la soluții chimice, ci te poți baza pe ingrediente naturale. Care este cel mai bun erbicid natural pe care îl poți prepara la tine acasă și cum se aplică acesta.
Grădinăritul este o îndeletnicire pentru majoritatea oamenilor care locuiesc la curte. Dacă ai o porțiune mai mică sau mai mare de pământ pe care ai decis să o transformi în grădină de legume, cu siguranță te confrunți cu anumite provocări specifice. Buruienile și insectele dăunătoare sunt principalii factori care pot afecta recolta.
În cazul plantelor care cresc spontan, există numeroase remedii în magazinele pentru îngrijirea plantelor. Acestea sunt însă pe bază de chimicale, iar dacă nu vrei să aplici soluții chimice în grădină, poți să apelezi la ingrediente naturale. Există câteva astfel de ingrediente care, folosite singure sau în amestecuri, pot rezolva problema buruienilor.
Cel mai eficient erbicid natural constă într-un amestec de oțet, sare și apă. La 2 litri de apă se adaugă 1 litru de oțet și 3 linguri de sare. Se amestecă bine, până când sarea s-a dizolvat. Buruienile trebuie să fie smulse cu tot cu rădăcină, după care pământul se sapă.
Citește și: Trucul mai puțin știut care elimină complet buruienile din grădină. Te vor invidia toți vecinii
Se toarnă amestecul de sare, oțet și apă, astfel încât să fie distribuit uniform. Din cantitățile menționate se poate prepara erbicid natural pentru o suprafață de 2-3 metri pătrați. Dacă ai de erbicidat o suprafață mai mare, poți să multiplici cantitățile. Soluția poate fi aplicată o dată pe lună, însă numai după ce a plouat bine sau ai udat pământul în prealabil. Sarea poate să afecteze calitatea solului, în cazul în care acesta nu este bine irigat.
O altă soluție naturală pentru a împiedica buruienile să crească este mălaiul. După ce ai săpat pământul, presară mălai în grădină. Glutenul din componența lui va face ca buruienile să nu se mai dezvolte, însă nu va afecta creșterea legumelor sau a florilor.
Și săpunul de casă este eficient pentru a stopa creșterea plantelor perene. Ai nevoie de o bucată de săpun de casă de aproximativ 100 de grame și 5 litri de apă caldă. Răzuiește săpunul și amestecă-l cu apa caldă, până când se dizolvă. Lasă amestecul să stea la macerat timp de 2 zile. Apa cu săpun poate fi folosită pentru a stropi frunzele și tulpinile buruienilor. Acestea se vor usca și vor putea fi smulse ușor.
O soluție mecanică pentru a împiedica buruienile să crească este să folosești mulci. Această metodă se poate aplica mai ales în grădinile de flori, dar și în cele de legume. Mulciul reprezintă acel amestec de rumeguș și așchii de lemn care se folosește în special iarna, pentru a proteja solul de îngheț. Este utilizat și în scop decorativ, însă vara are o utilitate practică prin faptul că împiedică apariția buruienilor. Stratul de mulci poate fi o soluție eficientă pentru orice grădină.