Chiar dacă pilaful poate părea pentru mulți un fel de mâncare simplu și lipsit de savoare, cu puțină pricepere, poți obține exact opusul. Totul se reduce la cunoașterea modului corect de preparare și la alegerile potrivite de arome pentru a obține un pilaf delicios. Însă, alegerea corectă a tipului de orez pentru pilaf joacă un rol esențial în acest proces, iar noi te vom învăța cum să faci asta.
Orezul constituie un ingredient esențial în gastronomie, iar datorită varietății de tipuri de orez, acesta se potrivește într-o gamă largă de rețete, fiind regăsit și în preparatele de ne aduc aminte de gustul copilăriei. De fapt, este un lucru binecunoscut că fiecare sortiment de orez are caracteristici individuale, cum ar fi gustul, textura și proprietățile specifice, care se potrivesc cel mai bine în diverse tipuri de preparate.
Citește și: Cât se fierbe orezul cu legume ca să iasă pufos și să nu se lipească. Doar așa îl vei găti de acum încolo
Orezul Arborio se remarcă prin dimensiuni mai generoase și un punct alb distinct în centrul fiecărui bob. Numele său provine de la localitatea Arborio din Valea Po, Italia, și are un conținut ridicat de amidon, conferind orezului o consistență ușor gumoasă și dezvoltând o textură cremoasă în timpul gătirii.
Basmati este recunoscut prin boabele sale lungi, uscate și separate care oferă o aromă distinctivă, cu nuanțe de nucă, în orice preparat culinar.
Orezul brun este apreciat și el pentru textura sa mai densă și pentru conținutul său bogat în fibre, vitamine și minerale. Poate fi folosit ca înlocuitor al orezului alb într-o varietate de rețete pentru a spori valoarea nutrițională.
Totodată, mai există și orezul negru, denumit și „orez interzis”. El își obține culoarea neagră din antocianine, același antioxidant prezent în afine și mure.
Vezi și: Ce orez se pune la perișoare ca să nu iasă tari. Cum trebuie să fie bobul, de fapt
Orezul Bomba cultivat în regiunea Valencia din Spania, se caracterizează printr-o textură fermă, ceea ce îl face ideal pentru prepararea de paella spaniolă. Acest orez absoarbe o cantitate mai mare de lichid în timpul gătirii în comparație cu alte soiuri de orez.
De regulă, cea mai potrivită opțiune de orez pentru a pregăti un pilaf delicios este orezul alb cu boabe lungi. Datorită aromei sale distincte și lungimii peste medie, orezul basmati se dovedește a fi o alegere excelentă pentru pilaf.
Te poate interesa și: Ce să faci cu orezul înainte de a-l pune la fiert. Așa nu se va mai lipi de oală
Pentru a vă asigura că obțineți consistența perfectă pentru pilaf, este recomandat să începeți prin a rumeni orezul în ulei sau unt. De asemenea, este util să utilizați mai puțin lichid decât în mod obișnuit atunci când gătiți orezul (aproximativ 3/4 căni de lichid pentru fiecare cană de orez). Un alt sfat important constă în a lăsa orezul să se odihnească timp de aproximativ cinci minute după gătire, cu capacul oalei pus.