Dovlecelul și zucchini-ul sunt două legume foarte asemănătoare, atât ca aspect, cât și ca gust. Cu toate acestea, ele se diferențiază la anumite aspecte. Atunci când într-o rețetă se regăsește zucchini, de exemplu, el nu poate fi întotdeauna înlocuit cu dovlecelul clasic. Care este diferența dintre dovlecei și zucchini și când se folosește fiecare.
Dovlecelul și zucchini fac parte ambele din familia curcubitaceelor. Aceste plante au fost cultivate mai întâi pe continentul american, după care au ajuns pe tot globul. Există mai multe soiuri de dovlecei, însă la bază, toate sunt înrudite cu dovleacul.
Dovleceii au de obicei coaja verde deschis, însă în funcție de soi și de condițiile meteo, pot avea și coaja portocalie sau verde închis. Cei care au coaja deschisă la culoare se cultivă de obicei în țara noastră, în timp ce zucchini sunt adesea importați din Italia. Atunci când îi cumpărăm, cei de import au și un preț mai ridicat.
Nu doar culoarea cojii și prețul diferențiază zucchini de dovlecei. Mai sunt câteva deosebiri pe care trebuie să le știi, înainte de a alege ce fel de legumă să gătești.
Planta de dovlecel se întinde pe sol atunci când crește, în timp ce zucchini crește sub formă de tufă. Este prima diferență între cele două legume, care se poate observa încă dinainte ca acestea să fie gata de cules. În cazul zucchini-ului, atât coaja acestuia cât și frunzele sunt de culoare verde închis. Zucchini preferă soarele și umiditatea ridicată, în timp ce dovlecelul este foarte rezistent la orice condiții de mediu.
Dovlecelul conține o cantitate mai mare de apă, iar gustul și textura lui sunt ușor diferite față de zucchini. Pulpa de la zucchini este mai moale și are un conținut mai scăzut de apă. Din acest motiv, această legumă poate fi consumată și crudă, în salate, fiind delicioasă. Dovlecelul, în schimb, trebuie să fie preparat termic înainte de a fi consumat. Diferența de consistență face ca dovlecelul să fie ideal pentru anumite preparate și zucchini pentru altele.
Citește și: Rețeta pentru cei mai buni dovlecei pane. Ce să adaugi în oul prin care treci dovleceii. Ies super buni așa
Și timpul de gătire este diferit. Dacă sunt preparate pe grătar sau la tigaie, zucchini se va face mult mai repede decât dovlecelul. Primul are nevoie de doar 5 minute de gătire, în timp ce al doilea necesită 10 minute de preparare termică pentru a avea gustul ideal. Ambele tipuri de legume sunt sărace în calorii, însă zucchini are chiar mai puține calorii decât dovlecelul.
Din dovlecel se pot obține o mulțime de preparate delicioase. Deoarece conține o cantitate mai mare de apă, atunci când este dat pe răzătoare, trebuie scurs foarte bine de lichid. Câteva moduri în care poți prepara această legumă sunt:
Citește și: Cu ce trebuie să stropești dovleceii, de fapt. Așa te vei putea bucura de o recoltă bogată
Datorită faptului că are pulpa mai moale și nu conține atât de multă apă, zucchini poate fi consumat crud sau inclus în rețete care necesită coacere. Iată câteva preparate în care este ideal să folosești această legumă:
O particularitate a acestor legume este că și florile lor sunt comestibile. Florile de zucchini, precum și cele de dovleac, sunt considerate o delicatesă dacă sunt gătite bine.