Mamografia și ecografia mamară sunt teste diferite și complementare. Acestea ajută la depistarea existenței celulelor canceroase în stadiile incipiente. Dr. Esteban Tufiño, împreună cu dr. Clayreth Vinueza, specialist în radiologie, vorbesc despre importanța controalelor regulate ale sânilor pentru a începe un tratament rapid. Un diagnostic pus la timp salvează vieți. Tocmai de aceea e bine să știm care este diferența dintre mamografie și ecografie mamară.
Există diverse studii pentru depistarea cancerului de sân în stadii avansate, precum și multe alte teste pentru a-l diagnostica la timp.
„Scopul acestor studii este de a diagnostica cancerul într-un stadiu incipient (în cazul în care există această patologie), în care există șanse mai mari de vindecare. Medicii folosesc și aceste studii de diagnostic pentru a determina cel mai bun tratament de urmat în funcție de fiecare caz.
Este important să rețineți că, dacă medicul dumneavoastră prescrie un screening, aceasta nu înseamnă că el sau ea crede că aveți cancer de sân. Este normal ca aceste studii să se facă atunci când nu există încă simptome. Acesta este obiectivul lor, să anticipeze apariția simptomelor”, a precizat dr. Clayreth Vinueza.
Mamografie este o imagine cu raze X a sânului, care permite vizualizarea unei imagini a interiorului sânului. Există mamografii de screening și mamografii de diagnostic. Efectuând o mamografie, pot depista nereguli la sân sau tumori care nu sunt vizibile, spune Clayreth Vinueza, medic specialist radiologie.
O mamografie trebuie efectuată de la vârsta de 40 de ani o dată pe an. În plus, la femeile cu antecedente de cancer de sân se recomandă să se înceapă mai devreme, potrivit nuevamuher.com. La fel și cele care au istoric de cancer mamar în familie.
Ecografia mamară este o tehnică imagistică și un test complementar mamografiei, care examinează sânii cu ajutorul ultrasunetelor. Aceasta servește la efectuarea unei evaluări complete a maselor care pot fi simțite, dar nu apar pe mamografii. „Ecografia mamară ne permite să vedem diferențele dintre nodulii solizi (tumora) și nodulii lichizi (chistul), aceasta influențează condițiile în care se poate găsi tumora, fie că sunt benigne sau maligne”, a explicat dr. Vinueza.
Este important de știut că ecografia mamară este un test nedureros care nu înlocuiește mamografia. Asta deoarece nu poate detecta microcalcificările care ar putea indica prezența cancerului.
Dr. Esteban Tufiño spune despre cancerul de sân la bărbați că este un subiect încă destul de puțin discutat. Ca și cum nu ar exista. Totuși, ne reamintește că sensibilizarea cu privire la această patologie la bărbați este esențială.
Simptomele în cazul bărbaților pot trece neobservate, dacă nu sunt conștienți că această boală îi afectează și pe bărbați. Deseori nici măcar nu discută acasă și nu se consultă cu un profesionist.
„În general, bărbații se îngrijesc mai puțin de ei înșiși decât femeile și primesc mai puține informații cu privire la problemele de sănătate și autoîngrijire. Acesta este motivul pentru care diagnosticul cancerului de sân masculin este adesea direct într-un stadiu avansat. Bărbatul merge la cabinet pentru că simte deja prezența unui nodul. Ceea ce înseamnă că cancerul este deja avansat”, a explicat specialistul.