Oțetul este un ingredient versatil și esențial în bucătărie, folosit într-o varietate de mâncăruri, salate și sosuri pentru a adăuga o notă acrișoară și unicitate gustului. Cele mai comune tipuri de oțet sunt cel alb și cel de mere. Însă fiecare dintre ele are particularitățile sale. Iată care este, de fapt, diferența dintre oțetul alb și oțetul de mere.
Cele două lichide au în comun doar numele de oțet și sunt folosite adesea în scopuri diferite. Ele nu pot fi utilizate la aceleași rețete și au proprietăți distincte.
Citește și: A lăsat o farfurie cu oțet în dormitor și ce a descoperit i-a schimbat viața. E cel mai tare truc
Așadar, pentru a folosi corect aceste două produse de casă, tebuie să le cunoști diferențele. Iată prin ce se deosebesc.
Cea mai evidentă diferență între oțetul alb și oțetul de mere este, desigur, culoarea lor. Oțetul alb, cunoscut și sub numele de „oțet de alcool” sau „oțet de uz casnic”, este un lichid transparent. Oțetul de mere, pe de altă parte, are o culoare frumoasă de chihlimbar sau galben auriu.
Oțetul alb este compus din 4 până la 7% acid acetic și 93 până la 97% apă. Se obține prin fermentarea alcoolului din cereale (sau din sfeclă de zahăr, trestie de zahăr sau porumb). Acesta se caracterizează prin gustul său puternic acid.
În bucătărie, este utilizat pentru prepararea mâncărurilor, în special pentru marinarea legumelor sau pentru conservarea lor în borcane.
Oțetul alb are, de asemenea, proprietăți antimicrobiene puternice. Această putere dezinfectantă îl face un excelent detergent și dezinfectant pentru întreaga casă.
Oțetul alb este recunoscut pe scară largă ca fiind un produs esențial pentru curățarea și întreținerea diverselor lucruri.
Oțetul de mere este un lichid de culoare galbenă sau galben-aurie, adesea tulbure. La fel ca oțetul alb, acesta este fabricat din apă și acid acetic, cu o aciditate cuprinsă între 5 și 6%.
Se obține prin zdrobirea merelor proaspete pentru a extrage sucul. Sucul este apoi fermentat într-un proces în două etape.
Puțini sunt cei care știu că oțetul de mere este renumit și pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate. De exemplu, nu trebuie decât să-l adaugi în dieta ta pentru a te ajuta să slăbești, să reduceți nivelul colesterolului sau să combați mătreața. Datorită conținutului său de fructe, oțetul de mere este, de asemenea, mai bogat în nutrienți decât cel alb.
Pe de altă parte, trebuie să știi că merele sunt unele dintre fructele cele mai contaminate de pesticide și alte substanțe toxice. Așadar, asigură-te că vei cumpăra numai oțet de cidru organic.