Pluralul anumitor cuvinte din limba română stârnește adesea controverse. Printre ele se numără și cuvâtul ”ghiveci”. Mulți consideră că forma corectă de plural a acestui cuvânt este ”ghivece”, în timp ce alții susțin că ”ghiveciuri” ar fi, de fapt. Cert este că și unii și ceilalți au dreptate. Iată în ce context se folosește fiecare formă.
Dacă ne uităm în Dicționarul Explicativ al Limbii Române la cuvântul ghiveci, vom vedea că acesta are două înțelelsuri. Primul semnifică ”mâncare preparată din tot felul de legume, cu sau fără carne”. Iar cel de-al doilea: ”vas de pământ ars, de material plastic etc., de formă tronconică, folosit pentru plantarea (în casă a) florilor.”
Așadar, în funcție de context, cuvântul ghiveci poate fi folosit la plural atât ca ”ghivece”, cât și ca ”ghiveciuri”.
Exemple:
Prin urmare, putem observa că forma de plural ghivece corespunde variantei cuvântului ghiveci cu înțelesul de ”vas de pământ ars, de material plastic etc., de formă tronconică, folosit pentru plantarea (în casă a) florilor.”
În timp ce ghiveciuri, reprezintă pluralul pentru cuvântul ghiveci care are înțelesul de ”mâncare preparată din tot felul de legume, cu sau fără carne”.
Lumea florilor este cu adevărat fascinantă, iar iubitorii de plante știu cât de important este să le acorzi acestora o îngrijire optimă, pentru a te putea bucura de frumusețea lor cât mai mult timp.
Dacă te numeri printre cei care au balconul sau camerele pline cu flori în ghiveci, avem pentru un truc cu ajutorul căruia vei scăpa de grija că florile tale se pot ofili.
Este vorba de o metodă care presupune utilizarea câtorva ingrediente simple: zaț de cafea, coji de banane și coji de ouă.
Adaugă ingredientele într-un blender și mixează până când obții o pudră omogenă. Adaugă puțină apă pentru a avea o consistență cremoasă. Se pun 1-2 lingurițe din această soluție în fiecare ghiveci apoi se adaugă apă pentru ca fertilizantul natural să ajungă în sol.
Această combinație de zaț de cafea, coji de banane și coji de ouă va sprijini creșterea și dezvoltarea optimă a plantelor prin aportul de nutirenți esențiali pe care îl aduce.
Zațul de cafea poate fi adăugat în ghiveci nu doar când plantele sunt lipsite de vigoare, ci și cu rol preventiv.
Încearcă acest truc și vei observa că în scurt timp plantele tale vor deveni strălucitoare și pline de vitalitate.