Multe cuvinte din limba română, pe care le folosim frecvent, la forma de singular, ne pot pune probleme atunci când vine vorba despre declinare. Fie că vrem să le folosim la plural sau să le schimbăm cazul, avem dubii de multe ori dacă formele pe care le folosim sunt corecte sau nu. Care este pluralul cuvântului colonel? Mulți folosesc forma greșită.
Atunci când avem dubii cu privire la forma corectă a unui cuvânt din limba română, apelăm la dicționarele care ne pot lămuri. În timp ce DEX (Dicționarul Explicativ al Limbii Române) ne oferă definițiile cuvintelor, DOOM (Dicționar Ortografic, Ortoepic și Morfologic) cuprinde formele corecte, actualizate, ale cuvintelor. Limba română este una dinamică, astfel că unele forme ale cuvintelor care erau considerate greșite în trecut, acum sunt corecte și invers.
Citește și: Care este pluralul cuvântului macrou. Puțini știu asta
Unul dintre cuvintele care pot pune probleme atunci când vine vorba despre plural este cuvântul colonel. Această noțiune denumește, potrivit DEX, „cel mai mare grad de ofițer superior din armata României; pe scară ierarhică, urmează gradului de locotenent-colonel; persoană care poartă acest titlu”. Atunci când vine vorba despre pluralul cuvântului, tendința este să adăugăm un „i” la final.
Regula care se aplică multor cuvinte nu este valabilă în cazul cuvântului colonel. Aici, forma corectă de plural este colonei, nu coloneli. Astfel, dispare consoana „l” din rădăcina cuvântului, fiind înlocuită cu vocala „i”.
Citește și: Care este pluralul cuvântului monedă. Mulți îl folosesc greșit
Multe cuvinte din limba română nu pot fi puse la plural, pentru că nu au o astfel de formă. Regăsim astfel de noțiuni în multe domenii, iar acestea sunt cuvinte defective de plural. Cel mai des găsim astfel de cuvinte în sfera bucătăriei: multe denumiri de alimente nu au formă de plural.
Citește și: Care este pluralul de la ecler. Mulți fac greșeala
Câteva exemple în acest sens sunt: mazăre, miere, lapte, unt, fasole, năut, smântână, drojdie, făină, brânză etc. Unele dintre acestea pot fi puse la plural, însă își schimbă complet sensul. De exemplu, dacă spunem brânzeturi, ne referim la sortimente de brânză. Dacă spunem drojdii, ne referim la acele substanțe care fac să fermenteze berea, vinul și așa mai departe.
La polul opus, există cuvintele defective de singular. Acestea se folosesc doar în forma de plural și de obicei sunt însoțite de „o pereche de”, pentru că denumesc noțiuni care sunt în pereche. Exemple de astfel de cuvinte sunt: pantaloni, ochelari, blugi.