Care este pluralul cuvântului duet. Mulți nu-și dau seama și fac greșeala

Află care este forma corectă a acestui cuvânt
Care este pluralul cuvântului duet. Mulți nu-și dau seama și fac greșeala

Duete sau dueturi? Tu știi care este forma corectă de plural a acestui cuvânt banal pe care-l folosim adesea? Ei bine, gramatica limbii române nu este atât de simplă cum pare. De exemplu, multe persoane comit greșeli atunci când vor să folosească cuvântul duet la plural. Care este forma corectă? Vezi răspunsul corect în rândurile de mai jos!

Forma corectă de plural a termenului duet

Aproape zi de zi auzim sau vedem mii de cuvinte vorbite sau scrise în mod greșit. Prin urmare, ne putem da foarte simplu seama că limba pe care o vorbim nu este deloc ușoară, deși așa pare la prima vedere.

Cine s-ar fi gândit vreodată că un termen destul de vechi și utilizat poate pune multora probleme? Este vorba despre banalul cuvânt duet, a cărui formă de plural este folosită deserori în mod greșit.

Dar hai să aflăm, mai întâi, care este definiția acestui termen, conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române. Ei bine, duet descrie un ansambu de două voci care cântă împreună o compoziție muzicală, fiecare executând o partidă separată. De asemenea, duet mai definește și o lucrare muzicală scrisă pentru acest ansamblu.

De foarte multe ori, pluralul său îi pune în dificultate pe români. Cele două variante care circulă cel mai mult sunt duete și dueturi. Din păcate, ultima formă este întâlnită destul de des. Spunem din păcate pentru că este vorba despre forma greșită.

Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM), pluralul termenului este duete, aceasta fiind singura formă corectă.

Citește și Care este cel mai cunoscut cuvânt în limba română la nivel internațional. Sigur nu te-ai fi așteptat la asta!

Duet la plural
Duet la plural

Cuvinte care îi pun în dificultate pe români

Mai jos îți vom prezenta și alte cuvinte care sunt folosite greşit la plural:

  • chibrit – chibrite (forma corectă este chibrituri)
  • almanah – almanahe (forma corectă este almanahuri)
  • ceață – cețe (forma corectă este cețuri)
  • călimară – călimare (forma corectă este călimări)
  • baltag – baltaguri (forma corectă este baltage)
  • monedă – monezi (forma corectă este monede)
  • baltă – balte (forma corectă este bălți)

Citește și Cel mai lung cuvânt din limba română format doar din consoane. Pare imposibil de pronunțat, ce înseamnă de fapt!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *