Cu toții știm ce este foamea și am experimentat cel puțin o dată această senzație. Atunci când vine vorba despre declinarea acestui cuvânt, unele forme ale sale pot pune probleme. Care este pluralul cuvântului foame și cum se folosește atunci când este articulat sau i se schimbă cazul.
În limba română există numeroase cuvinte care pot crea confuzii atunci când trebuie să le declinăm. Este și situația cuvântului foame, ale cărui forme de declinare creează dileme. Potrivit DEX, foamea este o ”stare funcțională periodică a organismului care se manifestă prin senzația nevoii de a mânca”. Acest cuvânt se regăsește și în anumite expresii și locuțiuni, care au rolul de a întâri ideea de foame.
Citește și: Care este pluralul cuvântului colonel. Există numeroase confuzii, dar aceasta este de fapt varianta corectă
Câteva exemple în acest sens sunt: ”A muri de foame”, ”Foame de lup” sau ”Muritor de foame”. Fiind un substantiv comun, majoritatea s-ar aștepta ca declinarea să fie simplă. Atunci când este articulat cu articol hotărât, primește un ”a” la final, iar când este folosit în cazul genitiv-dativ, forma corectă este ”foamei”. Cuvântul foame poate pune însă probleme, mai ales dacă încerci să-l pui la plural. La fel ca multe alte cuvinte din limba română, acesta nu are formă de plural. Cuvintele din această categorie se numesc defective de plural și se regăsesc în multe domenii.
În gramatica limbii române există numeroase excepții atunci când vine vorba despre anumite reguli. Numărul este o categorie în funcție de care se poate defini un substantiv și majoritatea cuvintelor au atât formă de singular, cât și de plural. Există însă și excepții, iar acestea sunt substantivele defective de număr.
Citește și: Care este pluralul cuvântului plural. Puțină lume știe
În ceea ce privește cuvintele defective de plural, câteva exemple în acest sens, pe lângă cuvântul foame, din categoria hranei, sunt: mazăre, miere, lapte, unt, fasole, năut, smântână, drojdie, făină, brânză etc. Se regăsesc astfel de cuvinte și în multe alte domenii, precum:
Citește și: Care este pluralul cuvântului chibrit. Mulți români fac greșeala
Substantivele defective de singular, pe de altă parte, au doar formă de plural și se folosesc, în general, însoțite de sintagma ”o pereche de”. Câteva exemple în acest sens sunt: pantaloni, ochelari, blugi.