Furtunuri sau furtune? Tu știi care este forma corectă de plural a cuvântului furtun? Deși este vorba despre un termen banal, ce face parte din vocabularul fiecăruia dintre noi, multe persoane greșesc, fără să își dea seama că fac o eroare. Vezi care este, de fapt, forma corectă de plural.
În rândurile de mai jos vom vorbi despre un cuvânt banal, folosit de milioane de români, mai exact despre termenul furtun a cărui formă de plural, însă, pune probleme multor români.
Tu știi cum se spune furtun la plural? Milioane de persoane utilizează forma greșită de plural a acestui termen popular. Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, celebrul DEX, definiția cuvântului furtun este următoarea: ”Tub flexibil confecționat din material textil, cauciuc, material plastic etc., care servește la transportul, pe distanță mică, al gazelor sau al lichidelor.”
Potrivit Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM), pluralul cuvântului furtun este furtunuri, aceasta fiind singura formă corectă.
Nu doar pluralul cuvântului furtun le dă bătăi de cap românilor, ci și pluralul termenului înghețată. Cu toate că multe persoane utilizează înghețăți, aceasta este forma greșită de plural. Cea corectă, pe care cu toții ar trebui să o folosim, este înghețate.
Definiția acestui termen este ”cremă de fructe, de ouă, de cacao etc., răcită până la solidificare”, potrivit DEX. De asemenea, cuvântul ecler este folosit adesea greșit la plural. ConformDOOM2, varianta de plural a acestui termen popular este ecleruri, deși majoritatea românilor folosesc eclere.
Te-ar mai putea interesa și Singurul cuvânt din limba română care conține grupul de litere ABC. Tu îl știai?!
Te-ar mai putea interesa și Singurele cuvinte din limba română care încep cu “pt”. Foarte puțini știu de existența lor, ce înseamnă de fapt!