Formele de plural ale unor substantive din limba română reprezintă adevărate provocări pentru mulți dintre vorbitori. Unul dintre cuvintele a căror formă de plural creează adesea controverse este „furtună”. Mulți îl folosesc greșit. Dar iată care este de fapt pluralul acestui substantiv.
Furtuna poate fi definită ca o perioadă de vreme violentă, caracterizată de vânt puternic, ploaie sau zăpadă, tunete și fulgere. Însă acest cuvânt poate avea mai multe sensuri. Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române cuvântul „furtună” are trei semnificații:
Forma de plural a cuvântului furtună a fost adesea un subiect destul de controversat. În timp ce unii rostesc „furtune”, alții sunt de părere că forma corectă de plural este „furtuni”. Dar care este mai exact pluralul acestui substantiv feminin?
Ei bine, potrivit dexonline, forma de plural a cuvântului „furtună” este „furtuni”, nicidecum „furtune”. Cu atât mai puțin „furtunuri” care este, de fapt, pluralul substantivului „furtun”, ce are definiția de „tub flexibil confecționat din material textil, cauciuc, material plastic etc., care servește la transportul, pe distanță mică, al gazelor sau al lichidelor.”
Te-ar putea interesa și: „Care este pluralul cuvântului ciocolată. Mulți români fac greșeala, aceasta este de fapt forma corectă”
În ultimii ani, lingviștii au fost nevoiți să devină mai permisivi cu anunite forme greșite de plural, întrucât utilizarea acestora a devenit extrem de frecventă în limba română. Totuși, există câteva greșeli flagrante care nu pot fi trecute cu vederea.
Profesorul de limba română Bogdan Cristea a realizat un top al celor mai utilizate forme greşite de plural întâlnite nu doar în rândul elevilor. Iată care sunt formele corecte, dar și greșite de plural ale următoarelor cuvinte:
Aragaz – la plural spunem aragazuri şi nu aragaze, aşa cum întâlnim frecvent.
Monedă – la plural monede, nu monezi
Chibrit – la plural chibrituri, nu chibrite
Furtună – la plural furtuni, nu furtune
Barem– la plural bareme, nu baremuri
Remarcă- la plural remarci, nu remarce
Albuş – la plural albuşuri, nu albuşe
Drajeu– la plural drajeuri, nu drajee
Pârâu- la plural pâraie, nu pârâuri
Mormânt- la plural morminte, nu mormânturi
Colonel – la plural colonei, nu coloneli
Te-ar putea interea și: „Dragile sau dragele? Multe persoane fac greșeala. Aceasta este de fapt forma corectă de plural”