Mai mult ca sigur, ai întâlnit două variante pe care românii le folosesc atunci când doresc să utilizeze forma de plural a termenului geacă. Ei bine, unii oameni spun geace, în timp ce alții spun geci. Dar care dintre aceste forme este, de fapt, cea corectă? Află răspunsul din rândurile de mai jos. Specialiștii în lingvistică au spus clar!
Geacă este un cuvânt des utilizat de către români, mai ales în timpul sezonului rece. Dacă te vei uita în Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX) la acest termen, vei observa că acesta înseamnă jachetă scurtă până în talie.
Definiţia acestui termen popular este destul de clară, dar mai puțin clară este forma lui de plural. Surprinzător sau nu, mulți români se confruntă cu o dilemă atunci când trebuie să spună care este pluralul cuvântului geacă.
Multe persoane sunt de părere că geace este pluralul acestui termen, în timp ce alții consideră că geci este forma corectă. Cine are dreptate? Iată răspunsul experților în lingvistică.
Conform specialiștilor, singură formă de plural acceptată a cuvântului geacă este geci și nu geace. În trecut, s-a utilizat și această a două formă, dar membrii Academiei Române au adus modificări la DOOM în anul 2005.
Prin urmare, corect este să spui ”Mi-am achiziționat două geci de piele” și nu ”Mi-am achiziționat două geace de piele”.
Te-ar mai putea interesa și Care este pluralul cuvântului albuș, de fapt. Mulți români nu știu forma corectă și fac greșeala!
Te-ar mai putea interesa și Care este pluralul cuvântului rucsac. Mulți români fac greșeala, aceasta este varianta corectă de fapt!