Care este pluralul cuvântului gimnaziu. Puțini știu că asta e forma corectă

Ai folosit o formă greșită până acum.
Care este pluralul cuvântului gimnaziu. Puțini știu că asta e forma corectă

Limba română ne poate crea provocări atunci când vine vorba de formele de plural ale cuvintelor, și este normal să avem momente de îndoială în acest sens. Cu un telefon la îndemână și acces la internet, este ușor să căutăm rapid cuvinte și să ne clarificăm nelămuririle, tocmai de aceea astăzi va aducem la cunoștință forma corectă de plural a cuvântului gimnaziu.

Care este pluralul cuvântului gimnaziu

Gramatica limbii române este adesea presărată cu numeroase reguli și excepții, care pot aduce confuzie vorbitorilor. Astfel, mulți români se confruntă cu o dilemă atunci când trebuie să spună care este pluralul cuvântului „gimnaziu”. Ei bine, nu vă mai ținem în suspans și vă informăm că forma corectă de plural a substantivului neutru „gimnaziu” este „gimnazii”.

Cu toții știm că învățământul gimnazial în România durează 4 ani, începând de obicei în jurul vârstei de 11 ani. Totuși, este interesant să știm că termenul „gimnaziu” provine din limba latină. Așa că, conform Wikipedia, numele de „gimnaziu” vine de la cuvântul grecesc „gymnasion”.

Citește și: Care este pluralul pentru must. Greșeala pe care mulți o fac. Aceasta este, de fapt, forma corectă

Ce spune DEX-ul

Atunci când nu suntem siguri de formele corecte de plural sau de semnificația cuvintelor, este într-adevăr util să apelăm la ajutorul Dicționarului Explicativ al Limbii Române.

Care este pluralul cuvântului gimnaziu

Astfel, consultarea unui dicționar poate să fie o resursă valoroasă pentru îmbogățirea vocabularului și pentru înțelegerea corectă a cuvintelor. Iată ce regăsim în DEX, despre cuvântul gimnaziu, după o simplă căutare pe Google:

„1. (În Grecia antică) Școală în care tinerii absolvenți ai palestrei își desăvârșeau educația fizică și intelectuală. Loc public pentru exerciții atletice.
2. Școală care cuprinde clasele V-VIII. (În vechea organizare a învățământului) Școală care cuprindea patru clase echivalente cu cursul inferior al fostului liceu.”, se arată în dicționar.

Vezi și: Care este pluralul cuvântului albuș, de fapt. Mulți români nu știu forma corectă și fac greșeala

Forme de plural de care te lovești constant și ai tendința să le greșești

Utilizarea incorectă a unor forme de plural s-a răspândit atât de mult încât lingviștii au început să adopte o abordare mai permisivă, acceptând ambele forme ca fiind corecte în anumite cazuri.

Cu toate acestea, există câteva erori evidente și frecvente pe care nu le putem ignora și pe care le facem destul de frecvent. Iată câteva forme corecte ale unor cuvinte extrem de cunoscute și utilizate de români:

  • Aragaz – la plural spunem aragazuri și nu aragaze, așa cum întâlnim frecvent.
  • Monedă – la plural monede, nu monezi
  • Chibrit – la plural chibrituri, nu chibrite
  • Furtună – la plural furtuni, nu furtune
  • Barem- la plural bareme, nu baremuri
  • Remarcă- la plural remarci, nu remarce
  • Albuș – la plural albușuri, nu albuşe
  • Drajeu- la plural drajeuri, nu drajee
  • Pârâu- la plural pârâie, nu pârâuri
  • Mormânt- la plural morminte, nu mormânturi

Te poate interesa și: Care este pluralul cuvântului cuptor. Mulți fac greșeala

  • Colonel – la plural colonei, nu coloneli
  • Festival- la plural festivaluri, nu festivale
  • Chitară – la plural chitare, nu chitări
  • Refren – la plural refrene, nu refrenuri
  • Bairam – la plural bairamuri, nu bairame
  • Boschet – la plural boschete, nu boscheţi
  • Furtun – la plural furtunuri, nu furtune
  • Hotel – la plural hoteluri, nu hotele
  • Sindrom – la plural sindroame, nu sindromuri
  • Fașă – la plural feșe, nu faşe

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.8 12 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Comentarii
  • De atata amar de timp, toooo-ot se publica „Articole”,in care se enumera „Substantive Neutre”, precum si „Pluralul” corect al lor,dar niciun Filolog nu enumera „Regulile” Neutrelor, la PLURAL, ca sa stie Romanul nostru cum sa le foloseasca!//////// DECI,nu voi explica rococo( limbaj specializat), ci pe intelesul tuturora:@@@1.Neutrele scurte,fac pluralul in „-URI”:cub-uri, dop-uri,pod-uru,parc-uri,plic-uri,nas-uri; @@@2.Neutrele lungi si foarte lungi,fac pluralul in „-E”: colet-e,pachet-e, bilet-e, apartament-e, restaurant-e, frigider- e, abonament-e; @@@3.Neutrele in „-OU”,fac Pluralul in „-URI”:tabouri, birouri,cadouri,stilouri; @@@4.Neutrele in”-EU”fac Pluralul in „-EE”:muzeu-muzee,liceu-licee, trofeu-trofee,ateneu-atenee;portmoneu-portmonee; @@@5.Neutrele in-IU”fac Pluralul in „-II”:sanatoriu-sanatorii, premiu-premii,salariu-salarii, acvariu-acvarii,colegiu-colegii,solfegiu-solfegii; @@@6.Neutrele in”-U” fac Pluralul in”-E”:teatru-teatre,timbru-timbre.////// @@@La REGULA 7,se dau, sub forma de „Lista”, toate: „EXCEPTIILE”: chibrit-URI, dulap-URI,festival-URI,tunel-URI,bairam-URI,furtun-URI etc.

    @Asta inseamna sa ii ajuti pe Semenii tai, nu tooooo-oooot reluand aceleasi cuvinte, la infinit,intrucat sunt romani, care doresc sa le retina LOGIC, nu” a la Traznea!”! @@@ Exista „Reguli”,si pentru SUBSTANTIVE Feminine si pentru SUBSTANTIVA Masculine! ######## Le voi prezenta alta data,cand mai vad ca,iarasi, se tooo-ot insira Substantive, de diferite genuri,asa,ca „Stragurile de la Primarie” etc.!!!” OOOOOF!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *