Care este pluralul cuvântului înghețată. Mulți români fac greșeala

Care este pluralul cuvântului înghețată. Mulți români fac greșeala

Cu toții facem greșeli în vorbire, de cele mai multe ori fără să realizăm. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că trebuie să le și repetăm. Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le facem este atunci când greșim forma de plural a cuvintelor.

Înghețate sau înghețăți? Care este forma corectă

Din nefericire, în ultimii ani, greșelile gramaticale au devenit din ce în ce mai frecvente. Unele din cele mai frecvente greșeli de gramatică din limba română este folosirea lui „decât” în loc de „doar”, renunțarea la prepoziția „pe” din acuzativul cu prepoziție „pe care” și forma greșită de plural a cuvintelor.

Prin urmare, înghețate sau înghețăți? Rezultatul este același, iar îngheța va avea același gust, însă contează cum te exprimi atunci când ceri mai multe. Singura formă corectă de plural a substantivului înghețată este înghețate.

Substantivul provine din forma de feminin a adjectivului corespunzător și se referă la crema de fructe, cacao, ouă, răcită până la solidificare/ cremă. Cel mai probabil, apariția formei incorecte, adică înghețăti, se explică prin confuzia cu forma de masculin, plural, a adjectivului „copaci înghețați”, ca și exemplu.

Citește și: Ce înseamnă omonime. Mulți le folosesc, dar puțini știu ce reprezintă de fapt

Cele mai frecvente greșeli gramaticale

  • Pleonasmele

„Coboară jos!” Cu siguranță ați auzi acest pleonasm măcar odată. Cu toții știm că este o greșeală, însă folosim acest pleonasm fără să ne dăm seama, de cele mai multe ori. Pleonasmul este o greșeală gramaticală ce constă în alăturarea a două cuvinte, propoziții sau expresii care repetă inutil aceeași idee.

  • „Pe” și „pe care”

„Am reușit să-mi cumpăr mașina care am visat-o”. Probabil că și dumneavoastră v-ați confruntat cu această greșeală. Din ce în ce mai des se renunță la prepoziția „pe” atunci când nu este cazul. Corect ar fi fost „Am reușit să-mi cumpăr mașina pe care am visat-o.

  • „Decât” în loc de „doar” sau „numai”

Folosirea lui „decât” în loc de „doar” sau „numai” este una dintre cele mai cunoscute greșeli gramaticale. Adverbul „decât” se folosește numai atunci când avem construcții negative. Forma greșită: „Am decât o treabă de rezolvat”. Forma corectă: „Nu am decât o treabă de rezolvat” sau „Am doar/numai o treabă de rezolvat”.

  • „Mi-ar place” în loc de „mi-ar plăcea”

O altă greșeală des întâlnită este folosirea greșită a formei de condițional optativ a verbului “a plăcea”. De exemplu: „Mi-ar place să mergem la plimbare”. Această exprimare este greșită.

Corect este: „Mi-ar plăcea să mergem la plimbare”, deoarece modul condițional optativ se formează cu ajutorul infinitivului, iar forma corectă de infinitiv este “a plăcea”, nu “a place”.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *