Unele cuvinte din limba române ne pot da uneori bătăi de cap, mai ales atunci când e vorba de formele la singular și plural. Dacă unele cuvinte sunt defective de plural, adică nu au o asemenea formă, altele au și pare dificil s-o ghicești. Spre exemplu, care este pluralul cuvântului macrou? Puține persoane știu cum se spune.
Macroul este un pește des consumat de români. Te-ai întrebat vreodată care este forma de plural a acestui cuvânt? Ei bine, poate ai fi spus că nu are o formă de plural, însă are. Aceasta este „macrouri”.
„macrou, macrouri, substantiv neutru
1. Pește de mare cu spatele albastru-verzui cu dungi negre, care se apropie de țărmuri primăvara și vara (Scomber scomber)”, potrivit dexonline.ro.
Citește și – Care este pluralul cuvântului miere. Mulți români nu știu
monedă – monede. Deși mulți oameni sunt tentați să spună monezi, DOOM2 spune că forma acceptată este cea de monede.
lapte – substantivul lapte este un defectiv de plural, atunci când se referă la alimentul propriu-zis. Există situații în care se poate spune „lăpturi” la plural. Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, definiția laptelui este „Lichid alb-gălbui cu gust dulceag, foarte hrănitor, secretat de glandele mamare ale femelelor mamiferelor (care constituie hrana exclusivă a sugarului şi a puiului de animal).”
ciocolată – chiar dacă multă lume folosește „ciocolăți”, aceasta este forma greșită de plural. Cea corect, pe care cu toții ar trebuie să o folosim, este „ciocolate”.
Ecler- potrivit DOOM2 varianta de plural a acestui cuvânt este ecleruri, deși până de curând se folosea „eclere”.
Mazăre – acest cuvânt nu are plural, adică este defectiv de plural. Alte denumiri de alimente care sunt defective de plural: miere, lapte, unt, fasole, năut, smântână, drojdie, făină, brânză.
Pască – În DEX, pască nu are plural, iar în Dicționarul Ortografic (DOOM), cel în care ne uităm pentru a afla formele flexionare, nici atât, fiind trecută doar cea de singular la genitiv-dativ articulat: „pascăi”.
Furtună – potrivit dexonline, forma de plural a cuvântului „furtună” este „furtuni”, nicidecum „furtune”. Nu este corect nici „furtunuri” care este, de fapt, pluralul substantivului „furtun”.
Ceață – conform DOOM, în cazul cuvântului ceață există: ceaţă, ceţii, ceţuri. Așadar, forma corectă de plural este „cețuri”. Se regăsește inclusiv în prima strofă din poezia „Strigătul muntelui” a poetului Daniel Vișan-Dimitriu: „Când ceţurile toamnei se ridică/ Şi soarele pătrunde prin fereşti,/ Tu te ridici, desculţă,-aşa cum eşti,/ Iar trupul tău visarea mi-o complică”.
Citește și – Dragile sau dragele? Multe persoane fac greșeala. Aceasta este de fapt forma corectă de plural