Mămăliga este una dintre mâncărurile tradiționale care se fac în orice gospodărie. Atunci când vine vorba despre declinare însă, cuvântul le poate pune probleme multora. Care este pluralul cuvântului mămăligă, de fapt? Aceasta este singura formă corectă.
Limba română poate fi provocatoare atunci când vine vorba despre declinarea sau conjugarea unor cuvinte. Denumirile de mâncăruri reprezintă o categorie aparte, iar punerea lor la plural sau schimbarea cazului pot provoca unele dileme. Este și cazul cuvântului mămăligă și, deși cel mai des folosim forma de singular, sunt și situații când cuvântul trebuie să fie pus la plural.
Astfel, potrivit normelor gramaticale, pluralul de la mămăligă este mămăligi. Deși poate unii ar fi tentați să creadă că acest cuvânt nu are formă de plural, el nu intră în categoria cuvintelor defective. Singura formă corectă și acceptată de plural este, așadar, mămăligi.
Citește și: Care este pluralul cuvântului beteală. Puțini români știu asta
În limba română, există o categorie aparte de substantive, care fie nu au formă de plural, fie nu au formă de singular. Acestea se numesc cuvinte defective de număr și se regăsesc în numeroase domenii. Iată câteva exemple din diferite sfere:
Citește și: Care este pluralul cuvântului mătase. Puține persoane știu
Pentru a face mămăligă, ai nevoie doar de câteva ingrediente: apă, mălai, sare și puțin unt sau ulei. În funcție de rezultatul dorit, proporția de mălai și apă poate să difere. În general, raportul dintre mălai și apă trebuie să fie între 1/4 și 1/3. Dacă vrei să obții o mămăligă cremoasă, adaugă 250 g de mălai la un litru de apă. Dacă vrei ca mămăliga să fie tare, pune 300-330 g mălai la litrul de apă.
Citește și: Care este pluralul cuvântului orez. Foarte puțini știu
Într-un vas antiaderent, se pune apa la fiert, împreună cu o linguriță de sare. Se adaugă 1-2 linguri de ulei sau de unt, iar când apa începe să fiarbă, se adaugă două treimi din mălaiul cernut. Se lasă să fiarbă la foc mic, amestecând cu un tel sau cu o lingură de lemn, pentru a nu face cocoloașe. Restul de mălai se adaugă la final și se mai lasă mămăliga pe foc, până când este fiartă și bine închegată.
După ce a fiert, se răstoarnă mămăliga într-un bol sau într-o farfurie. Se servește cu brânză și smântână, cu sarmale sau în orice altă combinație alimentară vă place.